• BG

  Повереница за равноправност предлаже укидање забране запошљавања

  Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић затражила је укидање забране запошљавања у јавном сектору која је, како је оценила, у највећој мери погодила жене.

  Јанковићева је најавила да ће сутра институција на чијем је челу предати парламенту редовни годишњи извештај о равноправности и да је једна од препорука укидање или измена Закона о максималном броју запослених у јавном сектору који је, како наводи, изазвао велики проблем у функционисању државне управе, али и уопште на тржишту рада.

  Закон је негативно утицао на жене, јер су после трудничког и породиљског боловања углавном остајале без посла, рекла је повереница.

  „Тај Закон је довео до тога да већина жена није имала прилику да настави с радом након повратка са породиљског одсуства и немам дилему да то мора бити једна од ургентних мера које треба креатори политика да измене”, рекла је Јанковићева у Београдској берзи на скупу о родној равноправности, преноси Танјуг.

  Према њеним речима, најчешћи случајеви који се тичу дискриминације на тржишту рада везани су за жене након повратка са породиљског које, каже, бивају премештене на нижа радна места, ниже плаћене положаје, а у најдрастичнијим случајевима добијају и отказ.

  „Говоримо о томе како је демографска структура неповољна и тражимо мере за подстицаје рађања, а онда нам се на тржишту рада дешава да жене након повратка са породиљског бивају дискриминисане. Женама након повратка са породиљској потребна је подршка читавог друштва”, подвукла је Јанковићева.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com