Novosti online

Повратак „Сантана бенда”

Тачно 51 годину после почетка музичке каријере, чувени гитариста Карлос Сантана окупио је оригиналну поставу „Сантана бенда”. Овај латино-рок састав, на челу са славним гитаристом, једна је од најуспешнијих група свих времена, која је продала више од 90 милиона албума и овенчана са девет „Гремија”.

Повратнички албум бенда – „Santana IV” – биће објављен 15. априла, а претходи му сингл „Anywhere You Want To Go”, који је објављен у петак. Уз Карлоса, албум, на коме се налази 16 песама, потписују и гитариста Нил Шон, пијаниста Грег Роли, перкусиониста Мајкл Карабело и бубњар Мајкл Шрив, који су заједно после чак 45 година.

Овај бенд прославио се деби албумом „Santana”, далеке 1969. године, а издању које се својевремено нашло на листи најбољих албума свих времена магазина „Ролингстоун” као да је успех био предодређен, с обзиром на то да је објављено само десетак дана после незаборавног наступа групе на „Вудстоку”. О овом фестивалу, који му је, како је признао, променио живот, Карлос Сантана говорио је за „Политику” 2011, пред свирку у Београду:

Срећан у Вегасу
Карлос Сантана ових дана има редовне наступе у Лас Вегасу. Иако је за многе било незамисливо да ће се он обрети у „граду илузија”, где се и настанио са супругом – бубњарком Синди Блекмен – за „Политику” је причао да се тамо добро осећа:

– Захвалан сам што сам у Вегасу, јер за мене је било откриће да људи одасвуд долазе само да би ме слушали. Ако су људи превалили огроман пут, потрошили силан новац за карту, хотел, улазницу за концерт, како да не будете срећни.

– Значај „Вудстока” био је превасходно у томе што смо схватили да не желимо рат у Вијетнаму, да не волимо Никсона. Хипи покрет дао је изузетан допринос не само у музици, већ пре свега буђењу свести. Можда то неки не желе да признају, али шездесете године су означиле еволуцију у духовности и свести – причао је, цитирајући успут и Ленона:

– Ми хипици верујемо да смо велика породица и да треба једни друге да третирамо с поштовањем, љубазношћу и благошћу.

Овај бенд, на челу с богом гитаре, како многи називају Сантану, почетак седамдесетих обележио је и плочама „Abraxas”, „Santana III”, а нови албум оригиналне поставе групе наслања се на поменута издања.

„Нисмо ништа форсирали. Верујем да ће обожаваоци препознати потпис бенда, јер било је чаробно”, изјавио је Сантана, који и данас себе сматра правим музичарем:

– Постоји разлика између правих музичара и оних који су у шоубизнису, забављача. У томе нема ничега лошег, али само су ретки, попут Мајкла Џексона, Џејмса Брауна или Принса, могли да комбинују музику са шоубизнисом.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh