Novosti online

Позориште није вампир

Суботица – Видно револтиран новом систематизацијом коју је усвојила Скупштина града, којом се у позоришту „Деже Костолањи” укидају два радна места, Андраш Урбан, редитељ и директор театра, одлучио је да се обрати јавности.

– Знам да два радна места и нису велика вест, али ово јесте озбиљан проблем. Ми смо тешко дошли и до ових 16 запослених, овде сви раде више послова, не гледа се радно време, а за то техничко особље прима надокнаду од 25.000 динара, рекао је Урбан на конференцији за новинаре.

Урбан сматра да је ова одлука донета произвољно, без консултација са колективом, али и без разумевања функционисања позоришта и његових потреба.

„И у малом позоришту мора да постоје мајстор тона, светла, декоратер и финансијски радник”, објаснио је Урбан. Он је подсетио да ово позориште осим свог репертоара, организатор је и главни носилац све значајнијег позоришног фестивала „Дезире”, а да му је незванично из локалне самоуправе наговештено да ће ове године добити мање новца за тај фестивал.

– Потпуно је изостала комуникација са оснивачем, локалном самоуправом, која на све гледа бирократски, не постоји отвореност ни спремност да се побољша рад установе. Ми имамо чак политичаре који се хвале са тим да не долазе у позориште, а када комуницираш са њима наиђеш на такву врсту несхватања проблема да се запрепастиш. Ми смо терет и држави и свом оснивачу, то сваки дан осећамо на својој кожи, као да смо вампири који исисавају новац из буџета. Морамо да задовољимо пропис и одрекнемо се двоје људи, некако ћемо да се преобликујемо, али ми стално добијамо услове који нас деградирају. Да ли је то порука да се склоним из овог театра – упитао је Урбан.

Директор театра „Деже Костолањи” каже и да сматра да је потребно да се преиспита начин на који се финансирају индиректни корисници буџета, који до буџетског новца могу да дођу тек када покажу уплаћене рачуне. „На тај начин ми постајемо тек трансферно место у неком инфантилном стању”, тврди Урбан.

„Послао сарадницу која не зна ништа”

Почетком фебруара градска Скупштина усвојила је одлуку о рационализацији броја запослених који новац добијају из буџета, и у свим установама културе смањен је број радника. На оптужбе Андраша Урбана да је оваквим смањењем радних места угрожен рад установе, и то без консултација са њом, Јене Маглаи, градоначелник, одговорио је да је позориште у тренутку формирања имало 12 запослених, а сада је нарасло на 16. „Позвали смо директора на разговор али он није био у Суботици, послао је младу сарадницу која није знала ништа”, рекао је Маглаи.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh