Novosti online

Предизборна нервоза Меркелиних демохришћана

Од нашег дописника

Франкфурт, Хајделберг – За разлику од баварског премијера Хорста Зехофера, који је ових дана умирио критике на рачун миграционе политике Ангеле Меркел, чекајући да планирани мартовски самит Европске уније и Турске можда донесе резултате у решавању избегличке кризе, у канцеларкиној Хришћанско-демократској унији (ЦДУ) понестаје стрпљења за канцеларкин начин решавања кризе. У страху да због избегличке кризе неће успети 13. марта на покрајинским изборима у Баден-Виртембергу и Рајнланд-Пфалцу скину с власти тамошње владајуће коалиције Зелених и Социјалдемократске партије (СПД), код локалних челника ЦДУ све више расте предизборна нервоза, па су минулог викенда завапили за променама у канцеларкиној политици „отворених врата” за избеглице.

Успостављање центара на немачким границама одакле би избеглицама био дозвољен улазак у земљу на основу одређених дневних квота, главни је захтев Гвида Волфа, који предводи листу ЦДУ у Баден-Виртембергу, и Јулије Клекнер, заменице Меркелове у ЦДУ на савезном нивоу и челнице листе ове партије у покрајини Рајнланд-Пфлац. Иако је у њиховом саопштењу истакнуто да „савезна канцеларка с правом промовише солидарност у ЕУ”, заправо цело писмо одише позивом да се уведе горња граница за пријем избеглица у Немачкој, чему се Меркелова одупире месецима, упркос много јачем притиску Зехофера.

Клекнерова и Волф наводе да Немачка не може само да зависи од воље неких држава које не желе да приме избеглице, чиме на посредан начин скрећу пажњу на то да је Аустрија увела квоте, па дозвољава да захтев за азил дневно поднесе највише 80 миграната, али пропушта преко своје територије и до 3.200 људи који желе азил углавном у Немачкој. Клекнерова је још пре неколико месеци изнела сличан предлог, покушавајући да не испадне да противуречи Меркеловој тако што је рекла да је Немачкој потребан план А2, што је наишло на подсмех коментатора.

Разлог за обнављање ове идеје лежи у томе да најновије анкете указују да се ЦДУ у Баден-Виртембергу бори за прво место са око 30 одсто подршке, али их за копље престижу Зелени из чијих редова је и актуелни покрајински премијер Винфрид Кречман, који ужива подршку 30,5 одсто бирача. У суседном Рајнланд-Пфалцу ЦДУ води са 37 одсто подршке, али владајући СПД ужива подршку 35 одсто бирача, што му даје шансу да поново формира владу са Зелнима.

Пропаст „Шенгена” коштала би Немачку до 235 милијарди евра
Поновно успостављање граничних контрола међу чланицама шенгенске зоне у најбољем случају коштало би немачку економију 77 милијарди евра, а у најгорем 235 милијарди евра, израчунато је у најновијој студији фондације „Бертелсман”.

Избори се одржавају и у источној покрајини Саксонија-Анхалт, у којој ЦДУ сада има 32 одсто подршке, али је полако губи на таласу нетрпељивости дела становништва према избеглицама, од чега профитира десничарска Алтернатива за Немачку, која у тој покрајини бележи чак 17 одсто подршке.

Према сазнањима недељног издања таблоида „Билд”, међу потписницима саопштења функционера ЦДУ требало је да буде и њихов партијски колега и актуелни премијер Саксоније-Анхалт Рајнер Хазелоф, али је одустао зарад добре сарадње са СПД-ом, који бележи подршку од 18 одсто и могао би да буде поново партнер у владајућој коалицији. Хазелоф не крије да заговара тврђу миграциону политику, али не напада, већ релативно помирљиво каже да „иако се Меркелова са великом посвећеношћу бори за једно европско решење (избегличке кризе), оно још није на видику”.

На саопштење Клекнерове и Волфа уследило је ћутање канцеларке, али је у њену одбрану стао вицеканцелар и лидер СПД Зигмар Габријел, који је јуче поручио Клекнеровој и Волфу да Меркеловој „забијају нож у леђа”.

Према оцени „Шпигла”, Габријелова реакција показује колико унутар СПД-а расте незадовољство због унутарпартијског неслагања у ЦДУ, који је њихов коалициони партнер на савезном нивоу чију су миграциону политику свесрдно подржавали. Према сазнањима овог магазина, међу социјалдемократама се већ говори да „уколико политика Меркелове буде торпедована у Европи, али и у врху ЦДУ, онда се поставља основно питање који су капацитети савезне владе да ради”.

Чак и да је у питању само предизборна тактика како би се осигурала подршка бирача, сасвим је извесно да притисак на Меркелову и њену ЦДУ из дана у дан расте. Томе су допринели и забрињавајући призори с истока земље, где су се догодила два инцидента у којима је група локалаца организовала нападе на избеглице. Свесни су тога у врху ЦДУ, па министар унутрашњих послова Томас де Мезијер каже да Немачка неће дугорочно трпети да друге земље једноставно пропуштају мигранте до Немачке, оценивши да број који Аустрија пропушта није у реду.

А да је саопштење Клекнерове и Волфа заправо највероватније предизборна тактика сведочи и чињеница да је Меркелова прексиноћ у друштву Клекнерове била на предизборном скупу у Ландау, при чему нису деловале посвађано већ одлучно да заједно допринесу да ЦДУ поврати власт на југозападу земље.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh