Novosti online

Председник Николић расписао изборе за 24. април

Председник Србије Томислав Николић потписао је данас Указ о распуштању парламента и расписао ванредне републичке изборе за 24. април.

Николић је рекао да је дошло је време за испитивање подршке, јер реформе су озбиљне и тешке и зато је потребно да се грађани изјасне – да ли подржавју реформе или постоји нека боља идеја и можда неко други ко заслужује поверење грађана, рекао је Николић.

Након што је потписао указ о распуштању парламента и расписивању избора Николић је позвао грађане и учеснике избора, али и медије на фер и демократску утакмицу изразивши уверење да ће Србија након избора наставити с реформама и да неће одустати од пута којим сада иде.

Николић је, одговарајуићи на питања новинара, рекао да би желео да победи СНС, али да ће исто тако моћи да сарађује са сваком владом.

„Нећу ја да будем разочаран ако победе други”, рекао је и додао да није сигуран да би се после другачијег изборног исхода наставиле реформе, а његова је жеља, како је истакао, да победи идеја која је добра за Србију.

Николић је оценио и да је влада у претходном периуоду учинила много, покренула читав систем реформи за које мора да обезбеди нови мандат, како би била сигурна да оно што ради, ради по вољи грађана.

„Очекујем фер и демократске изборе”, рекао је Николић и истакао да не сумња у регуларност избора.

Подсетивши да је Србија све своје политичке проблеме решавала ванредним изборима и да су грађани увек били у праву кад изаберу, председник је истакао да ће све институције државе функционисати, иако ће избори бити одржани на неколико нивоа.

На питање хоће ли се на неки начин ангажовати у изборној кампањи, председник је је поручио:

„Неће ме бити срамота ако неко из СНС затражи моју помоћ да ту помоћ и пружим”.

Истакавши да се нада да ће држава наставити са реформама и да неће одустати од тог пута, Николић је поручио да ће опозиција на изборима имати прилику да провери колико је трага оставила међу грађанима својим деловањем. (Танјуг)

Очекујем кулминацију мигрантске кризе, држава организована

Председник Србије Томислав Николић очекује кулминацију мигрантске кризе, али поручује да је држава добро организована и спремна на изазове.

Николић је на питање новинара које спољне факторе очекује да утичу на предизборну кампању рекао да је то мигранстка криза.

„У Европи имамо на границама жицане преграде, полицију у неким државама и војску и полицију. Не треба да мислимо да се то нас не тиче и да нас неће дотаћи. Очекујем да у наредном периоду мигрантска криза кулминира”, рекао је Николић на конференцији за новинаре на којој је потписао указ о распуштању Народне скупштине и одлуку о расписивању ванредних парламентарних избора.

Он је поручио и да је држава добро организована да не може ништа да је изненади. (Танјуг)

О споразуму о руском центру одлучиваће следећа влада

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да ће следећа влада имати прилику да се изјасни о Споразуму о Руско-српском хуманитарном центру у Нишу.

Упитан да ли је пред пут у Москву имао консултације са премијером Александром Вучићем о потписивању уговора о Руско-српском хуманитарном центру, Николић је рекао да Србија тренутно нема владу која би могла да одлучи да споразум, који је обострано усаглашен 2014. године, буде потписан.

„То ће морати да сачека изборе, конституисање скупштине, формирање нове владе, а потом ће нова влада имати прилику да се изјасни о споразуму који се тиче центра у Нишу”, рекао је Николић новинарима у Председништву Србије, након што је потписао Указ о распуштању парламента и расписао изборе за 24. април. (Танјуг)

Медији о мени лоше пишу, али ја их увек лепо дочекам

Председник Србије Томислав Николић рекао је данас да нема медија који није о њему лоше писао, али да он никада не говори и не пише против њих, што како се, како је приметио, сматра његовом слабошћу, па онда „такви могу поново да ме окрпе”.

„Што се писања медија тиче само мене не питајте како се медији у Србији понашају према људима. Не знам да ли овде има представника редакције која се није огрешила о мене, па вас увек лепо дочекам и испратим и никада не говорим и не пишем против вас. Онда ви мислите да је то моја слабост и да можете поново да ме окрпите”, казао је Николић на конференцији за медије.

Кажао је и да би волео да су му бар нашли неку грешку током мандата, нешто што на пример није добро урадио за Србију, за шта би им, каже, био захвалан.

„Али насловне странице посвећене мени могле би у тексту да имају једну реченицу. Текста о мени нема и зато се праве насловне фотографије преко целих насловних страница и никад нећу да се жалим. И ако се будем кандидаовао нећу ни реч рећи, иако бих могао да вам наведем медије који ће целу кампању у да посвете покушају да не будем поново изабран”, поручио је Николић.

Зато, како је рекао, сматра и да данашњи представници опозиције имају много мање разлога да се жали на писање медија, него председник републике, који се, додао је „не бави политиком у кампањи”.

Истакао је и да очекује да медији у кампањи буду фер и коректни, поручивши да ово није време „за љубимце и симпатизере”, него време избора када и од медија зависи како ће грађани одлучивати. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh