Društvo

Коштунићи код Горњег Милановца добијају хотел

Представљамо ТРЦ „Момчило Чековић“ у Коштунићима: БРЗО УЗЛЕТАЊЕ ФЕНИКСА

У туристичко-рекреативном комплексу у Kоштунићима код Горњег Милановца данас је почела изградња хотела.

У објекат у који це бити улозено око два милиона евра требало да буде отворен за две године.

Kамен темељац је положио министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација че  пројекат у туристичко-рекреативном центру “Момчило Чековић” финансирати са 50 милиона динара, што је око 420 хиљада евра.

“Верујем да ће за две године када овај хотел проради бити запослено 50 људи из овог краја и да ће то бити подстрек и за остале из овог региона де се баве другим врстама бизниса, а све у циљу привлачења нових туриста”, рекао је Љајић.

Министар је истакао да етно комплекс, који је по много чему јединствен у Србији, до сада није био довољно искоришћен јер је у Kоштуниће годишње долазило око 6.000 туриста, од којих су 20 одсто инострани.

“Оно што је недостајало Kоштунићима је овакав садржај, модеран хотел који ће подстаћи један нови вид туризма, а то је конгресни туризам обзиром да пословни туристи троше четири пута више од уобичајених, а велнес туристи троше дупло више од туриста који посећују нашу землљу”, казао је Љајић.

Љајић је позвао и остале представнике туристичке привреде да конкуришу за средства која Влада Србије обезбеђује за развој туризма, како кроз средства која додељује Министарство трговине, туризма и телекомуникација, тако и кроз веома повољне кредите Фонда за развој са каматном стопом од један одсто и роком отплате до седам година.

Туристе у Коштунићима чекају здрава храна и напици, разне атракције, а сигурно и добро знојење у шетњама нетакнутом природом  и боља крвна слика од оне са којом су дошли.

Сменом генерала Јована Чековића са места првог човека СДПР „Југоимпорт“, на самом  почетку XXI века, туристичка атракција етно-села Коштунићи предата је стечају и немилосрдном зубу времена.

Милиони долара су препуштени ветру, киши и крадљивцима.

Нестајало је и пропадало све до голих зидова.

Али, како записа један песник: „Није све пропало / Кад пропало све је“ – феникс је брзо узлетео из пепела.

Са јужне стране истог брда, на обалама речице Чемернице, никао је нови туристичко-рекреациони центар.

Зацрвенели су се кровови вајата, врата су отворили музеји, речица се начас зауставила и нарасла у красно језеро…

Све је било спремно да се, другог зимског месеца 2009. године, оснује Туристичко-рекреациони центар „Момчило Чековић“.

Основала га је компанија „Јомил“ и њен власник и агилни прегалац Јован Чековић; ништа га није могло спречити да воли своје родно село и да предео под Равном гором, који је таворио деценијама „богу из леђа“, уцрта у туристичку мапу Србије.

Туристе, излетнике, планинаре, рекреативце – за викенд, читаву седмицу или на неограничено време – чека првокласан смештај у четири апартмана, пет вајата, седам чардака и (атрактивно изненађење) девет стамбених каца.

Све у свему: 74 лежаја. У два ресторана, на падини брда и на обали језера, обилна и здрава храна и напици. Јер све је ту, надомак руку и очију.

Снабдевачи кухиње су сеоска домаћинства са обронака Сувобора и Маљена. Сам Центар има и своје три фарме (говеда, овце, свиње), а и фабрику са врхунским еколошким стандардима за производњу хране и пића.

А за задовољавање туристичке радозналости, за испуњавање слободног времена и одраслих и деце?

Без бриге. Можете посетити три мини-музеја: Музеј Живојина Мишића (Сувоборско-колубарска битка), Музеј експопната из белога света у којем су предмети са афричког, азијског и европског тла.

Видећете, између осталог, красан самовар који је добијен из руку Владимира Путина, потом тканицу, дар Садама Хусеина, па Кур’ан као Гадафијев поклон.

Пасионирани шетачи одшетаће два-три километара до Музеја ракије (бурад са именима неколико генерација Чековића, а ту је мноштво различитих боца најразличитијег пића које се по свету производи).

Деца ће се добро забавити на заравни крај језера где су за њих љуљашке, тобогани и друге справице; ту су и игралишта за мале спортове.

А на километар, можда и мање, од самога Центра је мали зоолошки врт.

А о шеталиштима по брдима и долинама, ливадама и шумама, о сабирању лековитих трава и шумских плодова да и не причамо.

Сигурно је да туристе чека добро знојење и боља крвна слика од оне са којом су дошли.

Зна се већ за све то, па су редовни гости Центра из Новог Сада, Београда, Чачка, Горњег Милановца, а туристичке групе су долазиле из Кине, Русије, Шведске, Немачке, Албаније…

Прошлога лета су две Сибирке, иначе наше снахе, довеле групу деце и њихових родитеља из Москве и организовале за малишане школу у природи.

И велики и мали гости су рекли да је било незаборавно и да ће опет доћи.

Најбогатија понуда и посета је током лета, али овде свако годишње доба има својих чари.

Не може се порећи да успеху Туристичко-рекреационог центра „Момчило Чековић“ у Коштунићима доприноси и добра сарадња са локалном самоуправом у Горњем Милановцу, поготову са Општинском туристичком организацијом.

Гости долазе и њиховим посредством, потом обавештавањем путем проспеката и на интернетском сајту Центра, а није мали број оних који стижу по препоруци познаника и пријатеља који су овде већ били, и то више пута.

Држава, односно Министарство трговине, туризма и телекомуникација је, и те како, заинтересовано за развој сеоског туризма.

Центар се може похвалити посетама наших државника, па и самог министра за туризам.

Министарство је одобрило кредит за подстицање квалитета туристичке понуде, а то је, сада на првом месту, кроз градњу хотела, а за две године хотел ће примити прве госте.

Њиме се проширује смештајни капацитет и повећава комфор.

Коштунићи,  октобра 2018. године

Драгана Костић

Фото: Љ.Костић

(Израду овог медијског садржаја суфинансирала је општина Горњи Милановац. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају  ставове органа који је доделио средства)

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh