Gradovi

Predstavnici Exit-a sutra s premijerom

NOVI SAD – Osnivač i direktor Exit festivala Dušan Kovačević sa saradnicima sastaće se sutra sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, u trenutku u kome festival dobija međunarodna priznanja, ali mora da obezbedi i stabilno finansiranje u skladu sa statusom za koji se izborio.

Exit je ovih dana dobio i nagradu za najbolji muzički festival u Evropi u izboru evropske turističke organizacije „European Best Destinations“, što je, po rečima Kovačevića, još jedan dokaz koliko je taj festival cenjen u svetu.

„Ta nagrada ima posebnu težinu u društveno-ekonomskom smislu“, kaže za Tanjug Kovačević i dodaje da ona od pre dve godine, za najbolji veliki muzički festival u Evropi, ima značaj ima u muzičkom svetu, te da obe nagrade zajedno čine jednu celinu koja opisuje Exit i kao muzički i kao društveni događaj koji se u Evropi vidi kao najbolji u obe oblasti.

Exit festival, međutim, ne može postojati bez podrške države, ističe Kovačević, jer se radi o velikom festivalu, koji je u rangu sa najvećim evropskim festivalima, ali čiji su budzeti desetostruko, pa i više puta veći, a cene ulaznica od 200 do 400 evra, dok se cene ulaznica za Exit kreću oko 50 evra.

Kovačević zato smatra da bi 10-godišnji ugovor između Exita i Republike Srbije obezbedio dugoročnu sigurnost održavanja tog festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi, istakavši da veruje da će taj ugovor uskoro biti potpisan.

On podseća podseća da je Exit, istovremeno,doprineo do sada ekonomiji Srbije sa više od 150 miliona evra, prema podacima USAID i Vlade Srbije.

Kovačević je takođe podsetio da je See Dance festival, koji se održava na plaži Jaz i koji je deo Exit avanture, potpisao desetogodišnji ugovor sa opštinom Budva, kojim se garantujee sigurno održavanje „Exita na moru“ do 2026. godine i po kome će opština Budva u tom periodu u festival uložiti oko pet miliona evra, dok se od See Dance očekuje da nastavi sa trendom porasta turista koji dovodi u Crnu Goru.

„Kada je reč o Exitu i Republici Srbiji u ovom trenutku ne postoji takav ugovor. Nadamo se da će to pitanje biti rešeno u narednom periodu jer ono garantuje dugoročnu sigurnost festivala i omogućava svim partnerima dugoročne planove“, rekao je Kovačević i dodao da je dugoročna sigurnost održavanja festivala bitna i sa stanovišta turističke ponude i privlačenja sponzora.

Mnogobrojni putnici kada se odlučuju gde će iskoristiti svoj odmor, redovno konsultuju sajtove kakav je European best destination i kako ističe Kovačević, gotovo redovno slušaju savete tih portala što je još jedan dokaz koliko Exit utiče na promociju Srbije kao turističke destinacije.

Pored klasičnog turističkog doprinosa Republici Srbiji, kako je istakao Kovačević, možda i značajniji doprinos Exita je u promociji i brendiranju zemlje o čemu, kako je rekao, svedoči i tekst čuvenog britanskog časopisa „Ekonomist“ u kome se kaže da „kada bi Srbija ceo svoj budžet potrošila na PR ne bi postigla ono što su učinila dva njena najveća brenda, Novak Đoković i Festival Exit“.

„Procena koju je prošle godine uradio CNN kaže da Exit festival promociji zemlje doprinosi sa skoro 85 miliona dolara godišnje… Sve to našu zemlju predstavlja kao modernu državu koja ne da ne zaostaje za fininsijski većima i jačima, već ih u ovom fetivalskom delu čak i predvodi“, rekao je Kovačević.

Govoreći o programu ovogodišnjeg Exita, Kovačević je rekao da nikada nije bio aktuelniji, sa imenima kao što su Ellie Goulding, Wiz Khalifa, Robin Sćulz, naglasivši da je Exit tim uspeo u nameri da u potpunosti ispuni ideju da na fetival dovede sve ono što je u ovom trenutku najaktuelnije u svetu.

„Primera radi, na Petrovaradninskoj tvrđavi nastupiće Viz Kalifa koji je zamenio Snup Doga na tronu najpopularnijeg hip hopera na svetu, i koji je na proslavi Nove godine na Tajm Skveru u Njujorku, za mnoge centralna proslava Nove godine u svetu, bio hedlajner te proslave. Slicna situacija je i sa Eli Goulding koja je hedlajner vodećeg severnoameričkog festivala Koačela (Coaćella)“, istakao je Kovačević.

Kao posebnost Exita u odnosu na sve druge festivale, Kovačević je naveo činjenicu da Exit neguje sve muzičke pravce, naglasivši da će se i u budućnosti insistirati na toj raznolikosti muzičkih pravaca.

Još jedna od karakteristika Exita su nastupi muzičkih legendi, pa su u prethodnim izdanjima tog festivala posetioci na Petrovaradinskoj tvrđavi mogli da vide i čuju Bili Ajdola, Guns n„ roses, Motorhead i mnoge druge koji su obeležili istoriju svetske muzičke scene.

„Mi se trudimo da tu muzičku istoriju negujemo na Exitu i želimo da u tom kulturološkom smislu Exit zadrži svoj značaj i nastavićemo da dovodimo imena koja su bitna i za muzičku pismenost celog društva, ali i da se mladima predstave izvođači koje nisu pratili, a trebalo bi da znaju za njih“, zaključio je Kovačević.

Foto Tanjug/J.Pap, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh