Gradovi

Premijer Tajvana podneo ostavku

TAJPEJ – Na Tajvanu su danas otvorena birališta za parlamentarne i predsedničke izbore, a ukoliko pobedi Cai Ing-ven, liderka opozicione Demokratske napredne partije, ostrvo će po prvi put dobiti ženu predsednicu.

Time bi bila okončana prijateljska politika prema Kini koju već osam godina sprovodi vladajuća stranka na Tajvanu, prenosi AFP.

Cai, čija stranka ima oprezniji pristup prema Kini od vladajuće Kineske nacionalističke partije (KMT), bolje se kotira od lidera KMT Erika Čua prema anketama.

Stanovnici Tajvana se, naime, protive jačanju odnosa sa Kinom i zabrinuti su zbog stagnacije ekonomije, kao i zbog zahteva Pekinga za političkim ujedinjenjem, prenose AP i AFP.

Iako je Cai najavljivala da želi da zadrži „status kvo“ u odnosima sa Pekingom, AFP ocenjuje da će ona verovatno destabilizovati te odnose jer se nalazi na čelu stranke koja se tradicionalno zalaže za nezavisnost.

S druge strane, neizvesno je koja će partija osvojiti većinu na parlamentarnih izborima, jer nezavisne i manje partije predstavljaju pretnju kako Nacionalističkoj partiji tako i Demokratskoj naprednoj partiji, prenosi AP.

Birališta se zatvaraju u 16 časova po lokalnom vremenu, a rezulatati se očekuju večeras.

Preview

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Predsednički izbori na Tajvanu. AP foto

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh