Novosti online

Премијера „Херострата” за рођендан

Ниш – У петак, 11. марта, Народно позориште у Нишу обележиће 129 година од оснивања и успешног рада. Уочи овог за нишку културу значајног датума, управник позоришта Иван Вуковић за „Политику” каже:

– Припремили смо за Дан позоришта премијеру представе „Херострат” по тексту руског аутора Григорија Горина. Овај комад на нашој сцени режирао је Ирфан Менсур и биће то поклон љубитељима позоришне уметности и граду у којем овај театар непрекидно живи и опстаје безмало 13 деценија.

Посебно Вуковић наглашава да је ова премијера велики подухват не само ансамбла и запослених у нишком Народном позоришту:

– Представом „Херострат” завршавамо велики пројекат „Заједно пред завесом”, који је реализован са Државним академским театром „Шчепкин” у Белгороду у Русији, департманом за руски језик нишког Филозофског факултета и уз подршку Министарства културе и информисања Србије. На Филозофском факултету са руског језика преведена су четири драмска дела, која до сада нису извођена у позоришту, да би на крају „Херострат” изабран за позоришну представу – рекао нам је Вуковић.

Редитељ представе „Херострат” Ирфан Менсур, истиче „да му је изузетно драго што је поново у Народном позоришту и Нишу, где се осећа као код куће, јер је у граду на Нишави провео велики део своје младости”, а посебно је фасциниран текстом, о чему каже:

– Убеђен сам да ћемо од веома доброг текста направити и добру представу. „Херострат” нуди могућности да се направи управо позориште које недостаје нишком театру, да ће глумци, а не сценографија бити у првом плану. Херострат, по којем је дело добило назив, није само младић непознатог порекла који је спалио Артемидин храм, једно од седам светских чуда, већ је и симбол за све људе који из анонимности желе да изађу на погрешан начин. Мора се признати да смо данас окруженим „малим Херостратима”, људима који то исто чине и да је та појава постала врста друштвене пошасти.

Народно позориште у Нишу основано је и почело да ради првих година после ослобођења Ниша од Турака 1878. године. Основали су га учитељ Милорад Петровић, војни чиновник Ђока Протић, професори Стеван Сремац, Спира Калик и Стеван Никшић Лала, а први управник био је Михаило Димић. Прва представа нишког позоришта одржана је 11. марта 1887. године, а изведени су „Српски ‘ајдуци” Јована Стерије Поповића у сали Кафане „Европа”.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh