Gradovi

Preminuli u Sijera Leoneu bio bolestan od ebole

FRITAUN – Testovi obavljeni u Sijera Leoneu na telu preminule osobe pokazali su da je bio pozitivan na ebolu, izjavio je kasno sinoć portparol Centra za ebolu, nekoliko sati nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila da je okončana epidemija ebole u zapadnoj Africi.

Dva rezultata briseva koji su sa premunulog u Sijera Leoneu uzeli zaposleni u britanskoj zdravstvenoj organizciji Javno zdravlje Engleska, pokazali su da su prisustvo ebole, saopštio je portparol Centra za ebolu, preneo je Rojters.

Epidemija ebole u Sijera Leoneu je okončana 7. novembra.

SZO je juče saopštila da je okončana epidemija ebole, koja je u zapadnoj Africi trajala preko dve godine, nakon što je Liberija, poslednja zemlja koja je bila pogođena, saopštila da je očišćena od te bolesti.

Objavom o okončanju epidemije obeleženo je 42 dana od kada se poslednji slučaj ebole u Liberiji, u kojoj je od epidemije umrlo 4.800 osoba, pokazao kao negativan na testu.

Epidemija je izbila u decembru 2013. godine na jugu Gvineje.

Virusom se zarazilo 29.000 osoba, od mkojih je 11.315 umrlo od te bolesti, pokazuju zvanični podaci za koje mnogi stručnjaci tvrde da su potcenjeni.

Na svom vrhuncu, epidemija je opuštošila prestonice Gvineje, Liberije i Sijera Leonea.

Po ulicama tih gradova gomilali su se leševi dok su bolnice registrovale stotine novih slučajeva svake nedelje.

AP Photo/Abbas Dulleh, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh