Gradovi

Preminuo Danilo Nikolić

BEOGRAD – Danilo Nikolić, jedan od najvećih srpskih književnika, preminuo je u subotu uveče u 91. godini, nakon kratke i teške bolesti.

Kremacija će biti obavljena u utorak 9. 2. 2016. godine u 10 sati na Novom groblju u Beogradu, saopštila je njegova porodica.

Danilo Nikolić, rođen u Splitu 1926. godine, detinjstvo i mladost proveo je u Metohiji. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Peći, a Pravni fakultet završio u Beogradu. Radni vek je proveo na raznim dužnostima u Radio Beogradu. U penziju je otišao sa mesta urednika-dramaturga u Dramskom programu.

Dobitnik je brojnih književnih nagrada za svoje zbirke priča i romane: Nolitova nagrada, nagrade „Bora Stanković“, „Branko Ćopić“ i „Ivo Andrić“, NIN-ova nagrada kritike, nagrade „Meša Selimović“, „Stevan Pešić“, „Veljko Petrović“ i Zlatni krst kneza Lazara za životno delo.

Zastupljen je u gotovo svim antologijama srpske priče XX veka.

Autor je knjiga pripovedaka Male poruke, Povratak u Metohiju, Spisak grešaka, Spisak zasluga, Provetravanje vladara, Ulazak u svet i Jedna uporna uspomena; romana Vlasnici bivše sreće, Kraljica zabave, Fajront u Grgetegu, Fotokeramika gospodina Cebalovića, Jesenja svila, Melihat iz Glog, Korektor i Spisak budućih pokojnika; knjiga memoarske proze Velika prazna reka, Prah za pozlatu i Crta za sabiranje; knjiga za decu Put za prijatelje, Neko sat neko budilnik, Oni su voleli srne, Divljak u mračnoj šumi i Najbolji deda na svetu.

Dva romana Danila Nikolića – „Kraljica zabave“ i „Jesenja svila“ – objavljena su u kolekcijama „Biseri svetske književnosti“ i „Romani XX veka“, prvi u tiražu od 50.000, a drugi 100.000 primeraka.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh