Gradovi

Preminuo profesor, akademik Janoš Banjai

NOVI SAD – U Novom Sadu je u 77. godini preminuo profesor Filozofskog fakulteta Novosadskog univerziteta i dopisni član SANU Janoš Banjai, saopštila je ta visokoškolska ustanova.

Banjai je, kako se navodi, za sobom ostavio neizbrisiv trag na Odseku za Hungarologiju i na Filizofskom fakultetu.

Komemorativni skup povodom smrti akademika Banjaija zajednički će održati Filozofski fakultet i ogranak SANU u Novom Sadu, a komemoracija će biti održana sutra u sali „Zoran Konstantinović“ na Filozofskom fakultetu sa početkom u 11 sati.

Banjai je preminuo juče

Osnovnu školu je pohađao u Feketiću, maturirao je u subotičkoj gimnaziji.

Diplomirao je na Katedri za mađarski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu 1963. godine.

Doktorsku disertaciju pod naslovom „Füst Milán költészetének struktúrája (Struktura poezije Milana Fišta)“ odbranio je 1974. godine.

Za docenta na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na Katedri mađarski jezik i književnost izabran je 1974, za vanrednog profesora 1982, a za redovnog profesora 1990. godine.

Od 1998. godine do 2006. bio je gostujući profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Segedinu, Filološkog fakulteta u Beogradu, rukovodilac Katedre za hungarologiju.

Bio je glavni urednik časopisa „Új Symposion“ (1967-1969), „Híd“ (1976-1984), glavni urednik Izdavačkog preduzeća „Forum“ (1983-1987), te direktor Novinskog preduzeća „Forum“ (1987-1991).

Banjai je bio počasni član Akademije za književnost i umetnost Széćenyi pri Mađarskoj akademiji nauka u Budimpešti, kao i potpredsednik Međunarodnog društva za hungarologiju.

Dobitnik je više nagrada za književni i naučni rad u zemlji i u inostranstvu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh