Gradovi

Preminuo proslavljeni tenor Zvonimir Krnetić

BEOGRAD – Proslavljeni tenor Narodnog pozorišta Zvonimir Krnetić preminuo je danas u 86. godini u Beogradu, saopštio je nacionalni teatar.

Krnetić je rođen u Beogradu 6. oktobra 1930. godine. Posle završene srednje muzičke škole „Mokranjac“, diplomirao je na odseku solo pevanje na Muzičkoj akademiji u Beogradu 1960. godine u klasi prof. Jelke Stamatović.

Nakon toga dobio je stipendiju Sekretarijata za kulturu i proveo godinu dana na konzervatorijumu „Benedetto Marcello“ u Veneciji u klasi prof. Paola Bononija.

Po povratku u Beograd, završio je na Muzikoj akademiji postdiplomske studije u klasi prof. Zdenke Zikove.

Još u toku studija, 1958. godine, primljen je za člana Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Dobitnik je mnogih značajnih priznanja – Orden sa zlatnim vencem, Nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije 1980. za ulogu Andrea Šenijea (jedna od najtežih rola tenorskog faha), Nagrada Narodnog pozorišta u Beogradu za uspešno ostvarene uloge u operama „Ernani“ i „Toska“…

Snimio je više ploča sa operskim arijama, solo i napolitanskim pesmama.

Na matičnoj sceni ostvario je nezaboravne uloge u operama „Travijata“ (Alfred Žermon), „Seviljski berberin“ (Grof Almaviva), „Madam Baterflaj“ (F. B. Pinkerton), „Hofmanove priče“ (Hofman), „Boemi“ (Rodolfo), „Koštana“ (Stojan), „Faust“ (Faust) „Aida“ (Radames), „Verter“ (Verter), „Karmen“ (Don Hoze), „Toska“ (Kavaradosi), „Kavalerija rustikana“ (Turidu), „Rigoleto“ (Vojvoda od Mantove)… kojima je stekao priznanja kritike, ali i veliku naklonost publike.

Kao nezamenljivi tenor, gostovao je sa Operom Narodnog pozorišta širom Evrope.

Samostalno je gostovao na svim značajnijim operskim scenama u Nici, Parizu, Atini, Solunu, Pragu, Gracu, Luksemburgu, Teheranu, Bratislavi, Bukureštu, Sofiji, Odesi, Kijevu, Vilnusu, Alma Ati, Moskvi, Torinu…

Posle dvadesetogodišnjeg iskustva na operskoj sceni i koncertnom podijumu, Krnetić je, iako je tada bio relativno mlad, počeo da se bavi i pedagogijom gde je, takođe, ostvario veoma značajne rezultate.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh