Gradovi

Preporuka za razrešenje direktorke PU „Boško Buha“

BEOGRAD – Zaštitnica prava građana Beograda Katarina Žeželj uputila je danas javnu preporuku za razrešenje direktorke Predškolske ustanove „Boško Buha“ Marine Kostić, zbog objavljivanja fotografija dece u reklamnom materijalu tog obdaništa.

Kako se navodi u saopštenju Gradske uprave, Žeželj je u postupku kontrole zakonitosti i pravilnosti rada te predškolske ustanove utvrdila da je odgovorno lice Marina Kostić počinila propuste u radu na štetu prava građana, pre svega dece koja pohađaju ili su pohađala tu ustanovu, u delu koji se odnosi na poštovanje Zakona o oglašavanju i Odluke o zaštitniku građana.

Najznačajniji propust u radu Kostić odnosi se na nezakonitu i nepravilnu upotrebu ličnih dobara, fotografije dece, radi objavljivanja tih fotografija u reklamnom materijalu štampanom u cilju promocije direktorke PU „Boško Buha“ – Palilula, a bez neophodnog pristanka zakonskih zastupnika dece čiji je lik vidljiv na fotografiji.

U postupku kontrole koji je pokrenut, Kostić nije dostavila tražene podatke, već je dopisima upućenim Zaštitniku građana, kako se navodi, pokušala da inicira lični sukob čime je prekršila obavezu saradnje svih kontrolisanih subjekata sa Zaštitnikom građana Beograda.

„U slučaju neovlašćenog objavljivanja fotografije dece predškolskog uzrasta u reklamnom materijalu ugrožena su prava na zaštitu lika i ličnog dobra dece kao posebne kategorije koja traži uvećanu zaštitu, dok je oglušivanjem o ovlašćenja Zaštitnika građana direktorka Kostić iskazala dodatno nepoštovanje propisa i institucija“, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana je ovlašćen da javno preporuči razrešenje funkcionera koji je odgovoran za povredu prava građana, posebno ako iz ponovljenog ponašanja funkcionera proizilazi da namerno odbija saradnju sa Zaštitnikom građana.

foto Tanjug, S. Radovanović

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh