Gradovi

Presuda Ivanoviću kao seča knezova

BEOGRAD – Svrha presude kojom se lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović proglašava krivim jeste da se onemogući da predvodi Srbe u Pokrajini, a način na koji je to urađeno podseća na seču knezova, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nikolić je, povodom presude suda u Kosovskoj Mitrovici, kojom je Ivanović osuđen na devet godina zatvora za ratne zločine, rekao da je to pokušaj da se Srbi politički obezglave i opravda njegovo sklanjanje sa političke scene na Kosovu.

Način na koji je to urađeno, dodao je Nikolić, podseća na seču knezova 4. februara 1804. godine, u kojoj su turske dahije pobile većinu istaknutijih Srba, kako bi sprečili borbu za slobodu i pravdu.

Nikakva presuda ne može da legalizuje proterivanje Srba, koje bi dovelo do toga da se legalizuje otimanje dela teritorije Srbije i otimanje srpskih vekovnih ognjišta, naglasio je Nikolić, saopšteno je sa Andrićevog venca.

„Oliver Ivanović nije kriv. Ili je kriv samo zato što je Srbin“, zakljuičio je predsednik Republike.

Ivanović je osuđen za krivično delo ratni zločin, počinjen nad civilima 14. aprila 1999. godine, a oslobođen po drugoj tački optužnice, koja ga je teretila za zločine 2000. godine.

Ivanovića je osudilo Euleksovo sudsko veće, kojem je predsedavala sudija iz Rumunije Roksana Komša.

Lider Gađanske inicijive SDP ostaje u kućnom pritvoru do pravosnažnosti presude.

Foto Tanjug/M.Đoković, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh