Novosti online

Претње смрћу екипи „Инсајдер-нета”

На адресу интернет портала Инсајдер.нет у протеклих недељу дана стигло је више претњи смрћу сарадницима овог портала, као и директне претње Бранкици Станковић, одговорној уредници и Верану Матићу, главном и одговорном уреднику информативног програма Б 92. Претње су пријављене Тужилаштву за високотехнолошки криминал, а Бранкица Станковић, Веран Матић, Ирена Стевић, новинарка Инсајдер.нета и Миодраг Чворовић, директор и продуцент Инсајдер продукције, су дали изјаве поводом поднете кривичне пријаве.

Према сазнањима „Политике”, на сајт „Инсајдера” стигле су четири врло узнемирујуће претње. Нико из њихове екипе јуче није желео да говори о конкретним садржајима претњи, наводећи да је истрага у току. У изјави за „Политику” Веран Матић каже да често добија врло бруталне претње.

– Редовно испуњавам целокупну процедуру: прво предајем кривичну пријаву Тужилаштву за организовани криминал ако је реч о претњи путем интернета, а потом одлазим у Одељење за високотехнолошки криминал МУП-а Србије да дам изјаву о угрожености. Тек потом креће истрага… Мислим да је то компликована процедура и да би овакве претње требало гонити по службеној дужности. Неопходно је да се промени закон који би омогућио да се подигне степен одговорности када је реч о претњама угрожавањем живота било кога, а посебно личности које обављају врло одговорне послове. Сада је неопходно да се особа којој је најдрастичније прећено изјасни да се осећа угрожено да би се направила истражна радња, што је парадоксално – каже Матић.

Према његовим речима, санкционисање претњи је такво да веома често више представља подстицање понављања прекршаја него васпитну меру.

– Прошле године особа која ми је претила смрћу осуђена је на психијатријско лечење, а сада је на слободи, без неке озбиљне контроле. Колико сам обавештен недавно је, после само неколико месеци, поновио претње према особи која је такође изложена реакцијама овог типа. Нисам сигуран да постоји нови процес против њега, што значи да се у том случају ништа није променило у односу на претње које шири. Мислим да и у Одељењу за високотехнолошки криминал МУП-а раде веома компетентни људи којима су сада веома често везане руке и то може да их онемогући да решавају успешно и много озбиљније претње попут терористичких – наводи уредник информативног програма Б 92.

Бранкица Станковић већ седам година има полицијско обезбеђење које јој је додељено после многобројних претњи упућиваних због емитовања емисије „Инсајдер”. Неки од оних који су јој претили, осуђени су на условне затворске казне. Кривична пријава коју је поднела екипа Инсајдер-нета прослеђена је тужилаштву, а истрага је у току, кажу у МУП-у.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh