Novosti online

Прилагодљиви мали торбар

Опосуми су торбари из породице Didelphide. Спадају у групу најстаријих и најпримитивнијих врста сисара Новог света. Неки научници их називају „живи фосили” јер су преживели период од најмање 50 милиона година, безмало непромењени. Њихова главна карактеристика је присуство торбе или марсупијума, као и код осталих припадника реда торбара.

Постоји 75 врста опосума. Неке врсте живе искључиво на дрвећу, неке на тлу, а поједине врсте су полуводене животиње.

Величина опосума, зависно од врсте, креће се од величине миша, до величине мањег пса. Ове животиње имају веома развијено чуло вида и слуха. Реп опосума је веома јак и није реткост видети опосума како виси са гране дрвета држећи се само репом. Имају 50 веома оштрих зуба. Живе од једне до три године.

Занимљиво је да је опосум имун на отров звечарке и не устручава се да убије ову змију ако га нападне. Различите врсте опосума граде гнезда на различитим местима. Најчешће се гнезда могу видети у шупљинама дрвећа и на високим крошњама дрвећа.

Женке на свет доносе више младунаца него што их могу одгајити. Они младунци који не сисају, због превеликог броја браће и сестара, угину. Овај торбар живи усамљеничким животом. Само током сезоне парења долази до ближег и чешћег контакта међу јединкама.

Храни се мањим змијама, инсектима, нектаром и нижим растињем, птицама, птичјим јајима, зечевима, воћем и поврћем али и лешинама других животиња. Највећи природни непријатељи опосума су питони, којоти, пуме и још неки већи сисари. Опосуми живе у тропским, кишним шумама, планинама, поред река, па чак и у стамбеним насељима у Централној и Јужној Америци. Један део популације ових животиња живи и у северном делу Северне Америке.

Када предосети опасност опосум падне на земљу и прави се мртав надајући се да ће животиња одустати од наума да га поједе. У савијеном положају са отвореним очима и устима овако непомичан може да лежи и пет сати све док опасност не прође.

Северноамерички опосум је дугачак од 22 до 50 центиметара, реп може да му достигне дужину од пола метра, а одрасла животиња може да буде тешка до шест килограма. Веома је прилагодљив па шуму врло често уме да замени за град. Своја гнезда ови опосуми праве у напуштеним зградама и објектима, а фармери их сматрају за штеточине јер знају да нападају живину и уништавају пољопривредне засаде. Ноћна је животиња и највећи амерички торбар.

Изузетно су прилагодљиви на промену средине, а зуби им омогућавају да се хране различитом врстом хране. Њихова способност варења омогућава им да имају шири спектар хране од човека.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh