Gradovi

Princ Čarls u Srbiji 16. i 17. marta

LONDON – Britanski princ Čarls sa suprugom Kamilom boraviće 16. i 17. marta u poseti Srbiji, u okviru šestodnevne turneje po Zapadnom Balkanu.

Kako je danas objavljeno na sajtu princa Čarlsa, reč je o zvaničnim posetama Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu od 14. do 19. marta, a u cilju slavljenja mira, pomirenja, obnove i osnaživanja mladih.

Čarls i Kamila doputovaće u Beograd 16. marta, gde će program posete otpočeti polaganjem venaca na Spomen kosturnicu oslobodiocima Beograda iz Prvog svetskog rata i na Groblje ratnika Komonvelta, u znak sećanja na britanske, srpske i vojnike Komonvelta koji su se rame uz rame borili u Prvom svetskom ratu.

Princ od Velsa će se sastati sa srpskim patrijarhom Irinejem i prisustvovaće sastanku verskih lidera pravoslavne, katoličke, anglikanske, muslimanske i jevrejske zajednice u Beogradu, dok će vojvotkinja od Kornvola obići projekat brige o porodice koji podržavaju Unicef i Fondacija Novak Đoković.

Narednog dana će Čarls i Kamila posetiti Novi Sad, gde će uživati u srpskoj hrani, umetnosti i kulturnom nasleđu, a posetiće i Galeriju Matice srpske, gde će predstavnici Britiš kansila predstaviti program „Pokretni muzeji“ i pokazati kako Britanija i zemlje Zapadnog Balkana zajedno rade na privlačenju nove publike u muzeje.

Princ će potom obići manastir Kovilj i sastaće se sa polaznicima manastirskog programa rehabilitacije zavisnika „Zemlja živih“, dok će vojvotkinja prisustvovati prezentaciji srpske hrane i sastati se sa lokalnim britanskim i srpskim proizvođačima hrane i pića.

Uvecće će prisustvovati prijemu koji će upriličiti predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković u zgradi parlamenta, navedeno je na sajtu princa.

Čarls i Kamila će u Beograd doputovati iz Hrvatske, svog prvog odredišta na Zapadnom Balkanu, gde će ih 14. marta u Zagrebu zvanično dočekati hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Tokom posete Zagrebu će, između ostalog, kako je najavljeno, obići istorijski Gornji grad, hrvatski Nacionalni teatar, a prisustvovaće i obeležavanju 70-godišnjice Britiš kansila u Hrvatskoj.

Princ i vojvotkinja će 15. marta posetiti Osijek, gde će prisustvovati sastanku lidera verskih zajednica.

Nakon posete Srbiji, 18. marta će otputovati u Crnu Goru radi obeležavanja 10-godišnjice nezavisnosti te zemlje, a posetu će otpočeti u Cetinju gde će ih dočekati predsednik Filip Vujanović, posle čega će obići Podgoricu i sastati se sa premijerom i predsednikom Skupštine Crne Gore.

Posetu Zapadnom Balkanu princ i vojvotkinja završiće obilaskom Kosova gde će ih, po dolasku u Prištinu 18. marta, dočekati predsednica Atifete Jahjaga.

Narednog dana će zajedno sa Jahjagom prisustvovati komemoraciji nestalima od rata na Kosovu i položiti cveće na Spomenik nestalim osobama u zgradi Skupštine u Prištini.

Princ od Velsa će u Prizrenu prisustvovati međuverskoj konferenciji.

Biće to deveta poseta princa Čarlsa ovom regionu i ujedno prva zvanična poseta vojvotkinje od Kornvola.

Princ od Velsa prvi put je posetio Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu 1978. godine.

Od 1993. do danas posetio je BiH četiri puta, Hrvatsku tri puta, Makedoniju jednom. Na Kosovu je boravio 1999. godine.

foto Freeimages, Mattias Skoog

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh