• Novosti online

  Приватна вредност

  Амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге угостио је у својој резиденцији на Сењаку шесторо младих уметника из Србије поводом изложбе њихових радова. Они су финалисти конкурса „Приватна вредност”, који је амбасада Швајцарске расписала по други пут како би наставила да подстиче стваралаштво овдашњих младих аутора.

  Тема поставке носила је назив „Лично ангажовање”. Жири у коме су били Маја Коларић, Мишела Блануша и Јан Егстер оценио је да је најбољи рад Тамаре Спалајковић. Она је као победница конкурса добила награду од 2.000 евра. У ужем избору, према одлуци жирија, нашли су се и Лука Цветковић, Дејан Ивановић, Јован Матић, Александар Ракезић и Лазар Заграђанин. Они су добили новчану потпору од 500 евра за припрему радова који ће бити изложени.

  На конкурс су стигле 163 пријаве, а право учешћа имали су уметници рођени 1993. године и касније, са сталним боравком на територији Републике Србије од најмање три године.

  „Изложба је замишљена као простор без оштрих рубова, с циљем да усмерава поглед посматрача на актуелна друштвена стања и збивања, на естетске и концептуалне претпоставке, али пре свега на мотивацију младих уметника и њихову реакцију на постојеће друштвено стање и околности. Сачињена од појединачних прича аутора, њихових политичких, културних, економских и личних доживљаја, чини ову изложбу пољем индивидуалних искустава и специфичну тачку еманципације”, истичу чланови жирија.

  „Србија има културну заоставштину која не само што мора бити очувана, већ и подстакнута на даљи развој. Велико ми је задовољство што Швајцарска може да пружи макар мали допринос представљајући младе таленте”, казао је Филип Ге.

  Он је истакао да Србија будућности припада младима ове земље, било да су они уметници или су се посветили некој другој професији.

  „С обзиром на то да спада у четири највећа билатерална донатора Србије, Швајцарска је спремна да и даље улаже у овдашњи људски капитал сутрашњице”, додао је амбасадор.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com