Gradovi

Promovisana knjiga L. Mičete „Despot Stefan Lazarević”

BEOGRAD – Knjiga „Despot Stefan Lazarević“, autora Luke Mičete, predstavljena je sinoć javnosti u Kuli Nebojša, a o izdanju su govorili i gradski menadžer Goran Vesić i gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević.

Autor je ukazao da je život Stefana Lazarevića bio pun iskušenja, ali da bi danas mogao da bude zadovoljan onim što bi video.

„Mi smo danas potomci jedne izuzetne dinastije., Nemanjići su vladali 205 godina i ostavili ogromnu kulturnu i istorijsku baštinu. Despot Stefan je na neki način njihov potomak i mi imamo na koga da se ugledamo. To su ljudi koji su bili odgajani na vrhunskom nivou, svi su bili pismeni i skoro svi imaju napisanu knjigu. Nakon njih, osvajanjem od osmanlija, ušli smo u strašnu regresiju sve do Vuka i Dositeja. Mi danas ne treba ništa da preuveličavamo iz tog perioda, već samo da predstavimo činjenice“, rekao je Mičeta.

Istakavši da ne postoji bolje mesto od Kule Nebojša za predstavljanje knjige, gradski menadžer je istakao da je despot Stefan s pravom označen kao „prvi Beograđanin”:

„On zaista i jeste bio prvi Beograđanin jer je upravo za vreme njegove vlasti, 1405. godine, Beograd bio prvi put u istoriji proglašen za prestonicu Srbije. Beograd se, nažalost, mnogim svojim vladarima nije na najbolji način odužio. Despot Stefan će dobiti adekvatan spomenik, a mnogi od njih uopšte i nemaju svoje obeležje“.

Stefan Lazarević je prvi koji je počeo da uređuje Beograd, i od hektar i po branjene teritorije uspeo taj prostor da proširi na 15 hektara, uređeno je pristanište, izgrađene dve kule, među kojima i kula Nebojša.

„Treba da obratimo dužnu pažnju na Lazareviće, Hrebeljanoviće, Nemanjiće i one koji su bili pre njih, jer je malo država u Evropi koje imaju tako sjajan srednji vek“, primetio je Vesić.

Visoki Despot bio je član viteškog Reda zmajeva, borac, erudita i intelektualac, prijatelj Konstantina filozofa, ktitor manastira Manasija i učinio je za svog kratkog života mnogo više nego mnogi drugi, podsetio je Vukosavljević.

Foto Tanjug, T. Valič/ ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh