• Gradovi

  Propala emisija hrvatske evroobveznice

  ZAGREB – Plan Hrvatske države za ovogodišnju emisiju evroobveznica odložen je zbog političke nestabilnosti, jer investitori ne veruju vladi, izveštava portal Index.hr.

  To je, kako se navodi, prvi takav slučaj od 1997. godine kad je Hrvatska izašla na međunarodna finansijska tržišta.

  Predstavnici Ministarstva finansija i Hrvatske narodne banke su ove nedelje predstavili investitorima u Nemačkoj i Londonu osnovne makroekonomske pokazatelje i trendove u ekonomiji, program reformi, i fiskalnu i monetarnu politiku, ali je politička nestabilnost, odnosno mogući pad vlade očito izazvao nepoverenje međunarodnih finansijera, piše portal.

  „Reakcija investitora je bila vrlo pozitivna, no odlučeno je da se nastavi s praćenjem kretanja na međunarodnim finansijskim tržištima s namerom izdavanja jedine planirane ovogodišnje evroobveznice nakon što se otklone trenutne domaće političke nejasnoće“, navodi se u saopštenju hrvatskog Ministarstva finansija.

  Poslovni dnevnik je polovinom maja izvestio da bi Vlada hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića „trebalo za koju nedelju prvi put da testira raspoloženje međunarodnih investitora, budući da je napravila izbor savetnika za izdavanje nove evroobveznice“, i da Ministarstvo finansija s tom hartijom cilja iznos od milijardu evra.

  List je naveo da su, prema neslužbenim informacijama, u konzorcijum vodećih menadžera za emisiju 10-godišnje evroobveznice izabrane četiri međunarodne banke: britanska HSBC, američke Sitigrup i Morgan Stenli, i italijanski Unikredit.

  Rejting agencije su, podseća portal Index, još pre nekoliko meseci upozoravale na političku nestabilnost kao jedan od važnih faktora koji može uticati na (ne)poverenje investitora.

  Agencija Mudis snizila je sredinom maja dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na Ba2, navodeći kao ključne razloge visok javni dug i nastavak slabih izgleda privrednog rasta u srednjem roku, a zadržala je i negativne izglede.

  U januaru je, nakon formiranja vlade Tihomira Oreškovića, agencija Fič takođe potvrdila rejting uz negativne izglede. Kod Fitča hrvatski rejting za zaduživanje u stranoj valuti ima ocenu BB, a za zaduživanje u domaćoj valuti BB+.

  Fitč je bio skeptičan prema Oreškovićevoj vladi, zbog sumnje u stabilnost koalicije i njegovog neiskustva u hrvatskoj politici.

  U tekstu se navodi i da Hrvatskoj u julu stiže na naplatu 3,5 milijardi kuna (520 miliona dolara) državnih obveznica koje su plasirane na domaćem tržištu, čije refinansiranje ne bi trebalo da bude problem, jer su poverioci uglavnom domaći penzioni fondovi.

  Međutim, u februaru 2017. na naplatu stiže 5,5 milijardi kuna obveznica (818 miliona dolara), a dva meseca kasnije i inostrane obveznice vredne 1,5 milijardi dolara, konstatuje se u članku portala Index.

  Foto Tanjug/Z. Žestić, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com