Gradovi

Prosvetari najavili štrajk za 25. februar, traže veće zarade

Janković poziva prosvetare na štrajk

BEOGRAD – Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika u Srbiji najavilil su danas štrajk upozorenja za 25. februar i zatražili da im se poveća plata za četiri odsto u aprilu i još četiri odsto u oktobru.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović je rekao novinarima da će prvi štrajk upozorenja početi 25. februara, tako što se u školama u Srbiji neće raditi po jedan čas u prepodnevnoj i jedan u popodnevnoj nastavi.

Prosvetari traže i povlačenje iz procedure Nacrta zakona o platama u javnom sektoru, jer smatraju da je u sadašnjem obliku štetan za obrazovanje.

„Predložili smo dok se ne usvoje platni razredi da se povećaju kooeficijenti odnosno plata u aprilu četiri odsto i oktobru četiri odsto“, naveo je Pavlović.

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika, Nezavisnosti, Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije su na Svetosavskoj tribini zatražili i jednokratnu isplatu pomoći u vidu svetosavske nagrada u visini od 5.000 dinara, koja bi trebalo da bude isplaćena do 15. februara.

Sindikati prosvete najavili su da će uputiti rezoluciju ministru prosvete Srđanu Verbiću sa zahtevom da hitno odobri formiranje nezavisne komisije koja će utvrditi zašto raspodela tehnoloških viškova u prosveti nije do kraja sprovedena, a posebno u školskoj upravi Beograd.

U rezoluciji traže i utvrđivanje odgovornosti rukovodilaca školskih uprava u Srbiji, inspekcija i direktora škola, a povodom sprovođenja zakona i Posebnog kolektivnog ugovora.

Prema rečima Pavlovića, komisija treba da istraži i primanja radnika koje su zaposlili direktori i druge nepravilnosti po školama.

U Srbiji ima ukupno 150.000 zaposlenih u prosveti, zajedno sa predškolskim ustanovama, sa prosečnom platom od oko 37.000 dinara.

Oko 300 predstavnika prosvetara iz Srbije dogovorili su i da se naredna Svetosavska tribina održi sledeće godine na praznik Svetog Save pod otvorenim nebom, kao što je to učinjeno i prošle godine.

„Posle štrajka upozorenja 25. februara, videćemo da li će preći u neki drugi vid štrajka“, rekao je Pavlović

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković je podsetio da je prema najnovijim podacima prosečna neto plata u Srbiji u decembru iznosila 51.485 dinara i zatražio korekciju koeficijenata.

Predsednik prosvetnog sindikata „Nezavisnost“ Tomislav Živanović kazao je da će sadašenje reforme u zemlji staviti obrazovanje u podređeni položaj i da se prosvetni radnici tome moraju odupreti.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković je rekla da prosvetari namaju drugu mogućnost nego da štrajkuju i pozvala sve prosvetare u Srbiji da se priključe najavljenom štrajku upozorenja 25. februara.

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata kažu da su već zatražili da ih primi na razgovor premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh