Novosti online

Просветне власти приземљиле Ваздухопловну академију

Ваздухопловна академија у Београду, која је један од само 47 центара за школовање ваздухопловног особља на свету, може трајно да изгуби међународну лиценцу уколико Влада Србије под хитно не усвоји предлог Националног просветног савета да ова школа добије статус школе од посебног националног значаја.

То практично значи, да ће у супротном, бити доведене у питање лиценце и посао око 800 ученика који тренутно похађају ВА, а који се школују за посао и цивилном авио саобраћају и ваздухопловству Војске Србије.

Под знаком питања су, између осталог, и стратешки уговори које академија има са Министарством одбране и „Ер Србијом“.

– Ситуација је врло озбиљна, јер 10. марта, када истиче рок да Министарство просвете прихвати измењен наставни план и програм, све ваздухопловне власти земаља на свету ће добити обавештење да је српска школа изгубила лиценцу. А реч је о школи која је десет година унапред у односу на најбољу школу у Србији, ради по врло строгим међународним процедурама, она је и наставна база Филолошког факултета, а о томе се у јавности мало зна – рекла је на јучерашњој седници Националног просветног савета, проф. др Јулијана Вучо.

До проблема је дошло јер су у августу одлуком МП измењени наставни планови и програми, када је ова школа из огледа прешла у редовни систем, што није у складу са стандардима Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh