Ekonomija

Protest građana koji su uzeli kredite u“švajcarcima“

BEOGRAD – Udruženje za zaštitu potrošača „Efektiva“ organizovalo je danas okupljanje građana ispred Vlade Srbije sa ciljem da ukaže na potrebu što hitnijeg rešavanja problema otplaćivanja kredita u švajcarskim francima.

Nezadovoljni građani su pozvali Vladu Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem da se zauzme za rešavanje ovog problema i ukazali na činjenicu da je Srbija jedina država u regionu koja i dalje nema definisanu strategiju rešavanja ovog pitanja, saopštila je „Efektiva“.

„Tražimo da se problem kredita u švajcarskim francima reši na isti način kao i u zemljama okruženja, a to je konverzija tih kredita u evro, po paritetu na dan isplate. Već duže vreme ukazujemo na ovaj problem i ne dobijamo nikakav konkretan odgovor od države. Više puta smo pokušavali da sa nadležnim organima i institucijama pronađemo način da rešimo nastalu situaciju u obostranom interesu, ali nismo dobili nikakvu pomoć“, izjavio je Dejan Gavrilović, predsednik Uduženja.

„Ovo je za sada jedini način da ponovo pokrenemo ovu temu i predstavnicima Vlade ukažemo na ovaj veliki problem, čija je suština da je neko podigao 50.000 evra u francima, do sada platio 25.000 evra i nakon osam godina otplate duguje oko 60.000 evra, čak i više nego što je podigao. U istovreme, rata kredita se uvećala više nego duplo, pa je sa 25.000 dinara otišla na 55.000 dinara“, rekao je Gavrilović.

Više od 20.000 građana Srbije trenutno je zaduženo kreditima u švajcarskim francima i što više vremena prolazi, njihov dug postaje veći.

Jedini način da se ova dugogodišnja situacija efikasno reši je da se ukaže na sve negativne posledice koje je izazvala. Akcija „Šipak za banke“ će se boriti da transparetno prikaže problematično poslovanje banaka u Srbiji i insistira na što hitnijem rešenju ovog velikog problema, navedno je u saopštenju.

 

Preview

GRADJANI ISPRED VLADE SRBIJE

Slide

GRADJANI ISPRED VLADE SRBIJE

 

GRADJANI ISPRED VLADE SRBIJE

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh