• Južna Srbija

  Протест испред седишта Скупштине Града Ниша

   

   

   

  Иако је одложена седница Скупштине Града Ниша на којој је требало да се одлучује о уступању Аеродрома „Константин Велики“ Републици Србији, испред Градске куће окупио се велики број људи у протесту против предложене одлуке.

  Учесници протеста су критиковали предложену предају Аеродрома, као и понашање државне и локалне власти у вези с тим.

  На скупу је изнет став да Аеродром припада Нишлијама и да нико нема право да га на било који начин поклања било коме.

  Организатори су најавили наставак протеста.

  “Ако одборници у скупштини не могу да гласају по савести, ми грађани и можемо, и хоћемо.“

  Ово је био основни мото протестног окупљања више стотина Нишлија испред објекта у којем је у уторак пре подне требало да буде одржана седница Скупштине града Ниша, која је претходне седмице отказана за крај априла.

  Грађани Ниша негодовали су на одлуку Градског већа о уступању Аеродрома „Константин Велики” држави, и на скупу симболично гласали подизањем летака на којима је било одштампано „против”.

  Иницијатор протеста у Нишу Милош Бошковић казао је да је седница Скупштине града, на чијем је дневном реду гласање о судбини аеродрома, одложена „јер је ваљда одборнике страх да покажу своју вољу“.

  „Одлучили су да не гласају када су видели да се њихов партијски диктат не слаже са одлукама грађана Ниша“, рекао је Бошковић.

  Он је казао да су се о судбини нишког аеродрома изјашњавали многи представници републичке власти, почев од председника Србије Александра Вучића, али да одлука није њихова, већ самих Нишлија.

  Растислав Динић из Удруженог покрета слободних станара казао је да данашњи протест „није крај већ почетак борбе за нишки аеродром“.

  „Они ће покушати да узму аеродром а ми морамо да будемо спремни да у сваком тренутку изађемо на улице“, рекао је Динић.

  По његовим речима, најбитније је да грађани знају ко је одговоран за одлуку о судбини аеродрома.

  „Ту одлуку не може да донесе ни председник, ни премијерка. Ми можемо да је донесемо и зато морамо да свакодневно подсећамо одборнике да су наши представници и да морају да заступају наше интересе“, рекао је Динић.

  Представник Националне коалиције за децентрализацију Милан Јовановић рекао је да се Ниш бори против централизације и за градски аеродром од 1986. године.

  „Kада је град преузео аеродром 2000. године био је рупа у земљи. На сред писте је расло дрво, јер је аеродром био бомбардован и уништен. Град Ниш је ставио као приоритет да добијемо донације и да обновимо аеродром“, рекао је Јовановић и додао да је република у протеклом периоду кочила развој аеродрома.

  Он је навео да сва светска истраживања говоре да се на једно отворено радно место на регионалном аеродрому, у локалној заједници отвори четири до седам радних места и да је то оно што Ниш не сме да изгуби.

  Kако је казао Јовановић, одборници нису смели данас да дођу у Скупштину града и гласају „јер знају да је одлука о поклањању аеродрома погрешна“.

  Учесници протеста мирно су се разишли после једночасовног окупљања.

  Веће града Ниша донело је 30. марта одлуку о преносу имовине и управљачких права аеродрома „Kонстантин велики“ држави, али да би та одлука била пуноважна потребно је да је усвоји и Скупштина града.

  Скупштинско заседање заказано за данас одложено је до даљег уз образложење скупштинске службе „да се због све већег броја дезинформација које у јавности износе појединци и разноразне интересне групе о статусу аеродрома, урушава кредибилитет града Ниша“.

  Ниш, 10. април 2018. године

  Драгана Костић

   

   

   

   

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com