Novosti online

Прва протестна вожња таксиста који чекају дозволе

Београдски таксисти који већ неколико година чекају дозволе за рад, како су и најавили крајем прошле недеље, организовали су прву протестну вожњу од Ушћа до Аутокоманде. Стотинак таксиста аутомобилима излепљеним порукама „Устав треба да се поштује”, „Штрајк!”, „Тражимо само уставом гарантоване дозволе за рад”… провозали су се Немањином, Кнеза Милоша, Савском, али и до аеродрома. Симболично су прошли и поред Уставног суда, Скупштине града и владе како би још једном подсетили од којих све институција дуго очекују помоћ.

– На све начине смо пробали да решимо наш проблем, разговарали смо са разним институцијама, добијали смо обећања да ће нам помоћи, и на крају ништа. Зато смо морали да предузмемо и овај корак – нагласио је после протеста Александар Милић извињавајући се грађанима због гужви у саобраћају.

Возачи су протест почели прошле среде окупљањима испред Владе Србије. Јер, како тврде, још пре неколико година положили су неопходне испите за ову категорију превоза, али и оне о познавању града, а најављене дозволе нису добили. Додатни проблем створила им је и одлука о ограничењу броја такси возила у престоници коју они сматрају неуставном.

Због тога не могу да се региструју као предузетници за обављање такси превоза.

– Подносили смо иницијативе за оцену уставности градске одлуке о ограничењу броја таксиста, обраћали смо се надлежнима у Секретаријату за саобраћај, Министарству саобраћаја, разговарали са градоначелником, шефом премијеровог кабинета, али добијали смо само обећања која су се пролонгирала – нагласили су таксисти.

Протестна вожња истом трасом биће организована и у уторак. Али, ако ни овај корак у изражавању незадовољства не донесе резултате, таксисти већ размишљају и о штрајку глађу, као последњој опцији. Овај вид протеста изразиће већ од сутра или прекосутра, а најавили су и да ће поднети кривичне пријаве против надлежних који им ускраћују право на егзистенцију и привређивање. Јер, како кажу, то је њихов једини захтев.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh