Gradovi

Prva žrtva svinjskog gripa u Crnoj Gori

PODGORICA – U Crnoj Gori zabeležena je prva žrtva svinjskog grip, odnosno smrt pacijenta kod kojeg je konstatovano prisustvo virusa gripa tip A(H1N1) pdm09, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje, koji upozorava da se narednom periodu može očekivati porast broja obolelih.

„Reč je o pacijentu starosti 51 godinu, kod koga nije postojao podatak da se lečio od neke hronične bolesti i nije bio vakcinisan protiv gripa“, ističu u IJZ.

U Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta, PCR dijagnostikom zaključno sa 15. februarom potvrđeno je prisustvo antigena virusa gripa tipa A kod 16 pacijenata subtipizacijom je izdiferenciran u cirkulaciji virus gripa A/H1N1 pdm09.

Kako u IJZ dodaju u Crnoj Gori se tokom protekle sedmice u odnosu na prethodnu sedmicu, beleži porast broja registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu.

„Registrovano je 70 obolelih lica, sa incidencom 1,1/100.000 stanovnika. Najveći broj obolelih registrovan je u starosnoj grupi od 25 do 64 godine starosti“, napominju u IJZ.

Iako je obolijevanje od gripa u suštini nemoguće predvideti, upozoravaju oni, u narednim nedeljama može se očekivati dalji rast broja obolelih, preneli su crnogorski mediji.

„Napominjemo da je najefektivnija mera prevencije gripa vakcinacija, pa preporučujemo da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu. Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i kad je virus počeo da se širi u okruženju“, navode u IJZ.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh