Gradovi

Prvi slučaj zika virusa u Slovačkoj

BRATISLAVA – Slovački ministar zdravstva Vilijam Čislak izjavio je danas da je Slovakinja koja se vratila iz Južne Amerike prvi potvrđeni slučaj virusa zika u toj zemlji.

„Rezultati testova bili su pozitivni kod pacijentkinje hospitalizovane prošle nedelje u Prešovu, na istoku Slovačke, pod sumnjom da ima virus zika. Pacijentkinja je u dobrom stanju i nije joj potreban dalji tretman“, rekao je Čislak, naveo je Rojters.

Prošle nedelje su u susednoj Českoj potvrđena dva slučaja virusa zika kojeg izazivaju komarci, kod muškarca koji se vratio sa Martinika i žene koja je putovala u Dominikansku republiku.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je 1. februara izbijanje virusa, povezanog sa hiljadama deformitetima kod novorođenčadi u Brazilu, vanrednim situacijom na globalnom nivou, iako mnogo stvari u vezi s ovim virusom ostaje nepoznato.

Rojters podseća da mnogo toga u vezi s ovim virusom nije razjašnjeno, uključujući i to da li izaziva mikrocefaliju kod beba, stanje koje karakteriše neobično mala glava kao rezultat problema u razvoju.

AP Photo/Andre Penner

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh