Gradovi

Pupovac: Hrvatska se kreće unazad!

LJUBLJANA – Predsednik Srpskog narodnog veća i saborski zastupnik Milorad Pupovac ocenio je danas da se Hrvatska već tri godine kreće unazad jer se „javno tolerišu najtamnije strane naše psihologije i istorije, a zapostavljaju politička racionalnost, ustavnost i zakonitost na račun netolerancije i mržnje“.

„Sve se to onda zove domoljublje“, rekao je Pupovac istakavši da se tako žele postići promene društvenih i političkih vrednosti.

On je, u razgovoru za ljubljansko „Delo“, opisao stanje političkih duhova u Hrvatskoj kao vrstu konzervativno-nacionalističke revolucije kojoj se suprotstavlja drugi politički blok, prenela je Hina.

„Umesto prema napred, Hrvatska ide prema natrag. Nova garnitura, koja je tvrdila da je njen program ekonomija, a ne ideološki sporovi, ne samo da produbljuje te sporove nego sve više nastoji da nam nametne ideološko, nacionalno i potpuno jednoumlje“, naveo je Pupovac.

On je istakao da je cilj konzervativno-nacionalnog bloka da državnom zavladaju „nacionalne emocije i stranački kadrovi“.

„Antifašizam se kriminalizuje i javno napada, a fašizam se mirno toleriše ili se rehabilituje. Mislim da se Tuđman, uprkos odgovornosti i njegovoj politici, okreće u grobu zbog takvog odnosa prema tradiciji, te savremenom antifašizmu i njegovim vrednostima“, naveo je Pupovac.

Povodom njegove izjave u Saboru da je na delu verbalni građanski rat, Pupovac je rekao da su „nacionalisti, radikalni i klerikalni konzervativci“, nakon dolaska „socijaldemokratskih“ snaga na vlast, pokrenuli „konzervativno-nacionalističku kampanju“ koja je ljude podelila u dva tabora što je sada dodatno eskaliralo.

Međutim, kako je rekao, otpor „građanskih i socijaldemokratskih“ snaga je jak.

„Te skupine ne dopuštaju da se uništavaju njihove političke ideje i institucije. Njihov otpor i otpor brojnih građana protiv nacionalno -konzervativne restauracije je dosta jak. To vodi u verbalni rat“, zaključio Pupovac.

Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh