Novosti online

Путин и Орбан: Решењем сукоба у Сирији решио би се и проблем избеглица

МОСКВА – Русија и Мађарска сматрају да проблем избеглица може бити решен само решавањем сукоба у Сирији и на Блиском истоку, изјавио је данас руски председник Владимир Путин.

„По нашем мишљењу, да би се решио проблем избеглица потребно је пре свега постићи политичко решење сукоба у Сирији, Либији и другим земљама, чији су становници приморани да због рата и разарања напуштају домове”, рекао је Путин на конференцији за новинаре после разговора са премијером Мађарске Виктором Орбаном.

Путин је навео да је са Орбаном разговорао о горућим спољнополитичким темама, међу којима и ситуацији на Блиском истоку и „акутној мигрантској кризи”, јавио је Тасс, а пренео Танјуг.

„Потребно је да се заједнички боримо против тероризма и допринесемо да се регион Блиског истока врати нормалном, мирном животу”, нагласио је Путин.

Орбан је током састанка с Путином рекао да је његова земља заинтересована за нормализацију односа Русије и Европе.

„Сви смо заинтересовани за нормализацију односа између Русије и Европе, то је у складу са мађарским интересима”, рекао је он.

Путин: Поново ће расти трговински промет са Мађарском

МОСКВА – Русија и Мађарска ће бити у стању да, временом, узајамни трговински промет врате на стабилну путању раста, после 40-процентног пада узрокованог економском ситуацијом и санкцијама, изјавио је данас председник Русије Владимир Путин.

Путин је, на конференцији за новинаре одржаној после разговора са мађарским премијером Виктором Орбаном, истакао да су економски односи Москве и Будимпеште традиционално блиски, јавила је руска агенција Тасс а прености Танјуг.

„Прошле године, билатерални трговински промет је смањен и то значајно, за 40 одсто. Приметан пад је пре свега био последица неколико фактора, као што су нестабилност девизног курса и антируске санкције уведене од стране Европске уније”, рекао је он и изразио уверење „да ћемо бити у стању да, временом, вратимо нашу узајамну трговину на пут стабилног раста, који задовољава заједничке интересе”.

Председник Русије је, такође, исказао задовољство због квалитета односа са Мађарском, иако је признао смањење трговинских и економских контаката.

„Задовољни смо, упркос извесним проблемима и паду трговине. Свиђа нам се природа наших односа”, казао је Путин поводом састанка са Орбаном, описујући Мађарску као „старог и поузданог партнера”.

Истовремено, Виктор Орбан је изјавио да је руски извоз енергетских ресурса од кључног значаја за производњу у Мађарској.

„Извоз енергетских ресурса из Русије је кључно питање за Мађарску. Мађарска индустрија ће једноставно бити онеспособљена без постојања јаких економских контаката са Русијом”, навео је Орбан.

Раније данас, руска агенција Тас је известила да су дугорочни уговори о испорукама руског гаса Мађарској продужени до краја 2019. године, према увиду у документа припремљена за данашњи састанак.

Готово три четвртине енергетских потреба, Мађарска покрива увозом нафте и гаса из Русије.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh