Novosti online

Путин: Мировни процес ће бити тежак, али нема алтернативу

МОСКВА– Мировни процес у Сирији ће бити тежак и компликован, али нема алтернативу, изјавио је данас руски председник Владимир Путин уочи ступања на снагу споразума о прекиду непријатељстава, који су усагласиле САД и Русија.

„Потпуно разумемо и имамо у виду да ће то бити компликован и можда чак и контрадикторан процес помирења, али другог пута нема”, рекао је Путин у телевизијском обраћању.

Путин је, међутим, поручио да неће бити „попуштања” што се тиче бомбардовања положаја Исламске државе, Ал Нусра фронта и других терористичких организација и пошто споразум ступи на снагу.

„Поново желим да истакнем да Исламска држава, Ал Нусра и друге терористичке групе које је Савет безбедности УН тако означио, нису укључени (у споразуму)”, рекао је Путин, јавила је агенција АФП, преноси Танјуг.

Он је навео да ће против њих бити „без сумње настављена одлучна борба”.

Русија је добила информације да су све стране у Сирији, за које се очекује да ће учествовати у прекиду непријатељстава, спремне да то учине, додао је Путин.

Према споразуму, оружане групе морају да се изјасне САД или Русији најкасније до поднева по сиријском времену, да ли прихватају прекид ватре.

Споразум ступа на снагу у поноћ.

Путин: „Страни непријатељи” се спремају за изборе у Русији
Руски председник Владимир Путин упозорио је Федералну службу безбедности (ФСБ) да се „страни непријатељи” спремају за јесење изборе у Русији.

Како преноси ТАШ, Путин је рекао да Москва покушаје страног мешања у руске изборе види као директну претњу по свој суверенитет. Председник Русије је навео да је ФСБ разоткрио више од 400 агената страних служби.

Путин је, такође, наложио ФСБ да појача контролу над приливом избеглица које у Европу долазе преко Русије.

Шеф Кремља је наредио ФСБ да појача сарадњу са страним партнерима у Уједињеним нацијама, Шангајској организацији за сарадњу и Организацији за колективну безбедност и сарадњу.

Истовремено, руски министар спољних послова Сергеј Лавров је рекао да Русија очекује да ће Савет безбедности УН усвојити резолуцију којом би се потврдио споразум о прекиду непријатељстава у Сирији.

Лавров је, међутим, напоменуо да нико не може сто одсто да гарантује да ће споразум бити примењен.

САД и Русија су у понедељак објавиле договор о прекиду непријатељства у Сирији, који би требало у суботу да ступи на снагу и који не укључује екстремистичке групе Исламска држава и Нусра фронта.

Путин: Избегличка криза нема везе са руским ударима у Сирији

Операција руских ваздухопловних снага у Сирији није изазвала избегличку кризу у Европи, која је почела много пре, изјавио је данас руски председник Владимир Путин.

„Можда би било добро присетити се да је такозвана избегличка криза почела много пре него што је Русија покренула антитерористичку операцију у Сирији”, рекао је Путин на састанку са Федералном службом безбедности, пренела је агенција Тас с.

Избегличку кризу је изазвала „дестабилизована ситуација у регионима света, а пре свега на Блиском истоку”.

„Сада јасно можемо да видимо шта се дешава за избеглицама на граници са Македонијом – то су углавном избеглице из Авганистана”, навео је Путин упитавши: „Шта онда руске акције у Сирији имају са тим?

Путин је недавно изјавио да је избегличка криза „унутрашњи проблем Европске уније”, у који се Москва не меша.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh