Regioni

PUTIN STIŽE U SLOVENIJU, SAD DIŽU UZBUNU: Vašington se plaši probijanja međunarodnih sankcija Moskvi

Oni pišu da je predsjednik Borut Pahor odlučio da uputi neslužben poziv Putinu na simbolično mesto rusko-slovenačkog prijateljstva, kapelicu svetog Vladimira koju su 1916. na planinskom prelazu Vršič u zapadnoj Sloveniji napravili ruski ratni zarobljenici koji su na tom mestu gradili put kad je velik broj njih zatrpala lavina.

Očekuje se da bi Pahor tu zasad nepotvrđenu informaciju trebalo da razjasni sledeće sedmice.

Mediji podsećaju kako se radi o vrlo osetljivom pitanju, s obzirom da je i prošlogodišnja poseta Medvedeva Sloveniji iskorišćena za oštre kritike Evropske unije zbog nametnutih sankcija.

Na spoljnopolitičke dimenzije upućivanja neslužbenog poziva Putinu Pahora je navodno na minhenskoj konferenciji o bezbednosti nedavno upozorila Viktoria Nuland iz američkog Stejt Departmenta, a navodi se da se Amerikanci boje „probijanja“ međunarodnih sankcija i politike izolacije Putina koji su nametnuti zbog njegove politike prema Ukrajini i delovanja u sirijskom konfliktu.

Foto: APFoto: AP

SAD navodno potez Ljubljane prema Moskvi smatraju signalom udaljavanja EU od američke strategije izolacije Moskve jer posete ruskih zvaničnika ovo leto predviđaju i neke druge države poput Austrije i Finske, navode mediji u Sloveniji.

Neki slovenački portali u nedjelju tvrde da bi – ako do posete Putina Sloveniji zaista dođe – bilo moguće očekivati i njegov kratki obilazak Ljubljane, gde bi iskazao počast pripadnicima Crvene armije poginulima na slovenačkom tlu tokom Drugog svetskog rata, pred spomenikom koji im je nedavno postavljen na ljubljanskom groblju Žale.

Mediji pišu i da bi čitava komemoracija na putu za Vršič, strateški važnoj u Prvom svetskom ratu zbog blizine fronta na Soči, mogla imati i ekumenski karakter.

(Jutarnji)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh