Novosti online

Радикали се неће добровољно предати Хашком трибуналу

Српска радикална странка поново је потврдила да њени чланови Вјерица Радета, Петар Јовић и Јово Остојић неће се добровољно предати Хашком трибуналу јер, како је саопштено из СРС-а, та странка има сазнања да су оптужбе за непоштовање суда против троје радикала потпуно измишљене и режиране.

Радикали тврде да са овим сазнањима располаже и Влада Србије.

Лидер српских радикала Војислав Шешељ рекао је да Закон о сарадњи са Хашким трибуналом предвиђа само испоруку српских држављана који су оптужени за ратне злочине, злочине против човечности или геноцид.

Закон не предвиђа испоруку по оптужбама за непоштовање суда и правно је немогуће испоручити било ког држављанина Републике Србије на основу таквог захтева, навео је он.

Хашки трибунал саопштио је јуче да је позвао Владу Србије да пошаље свог овлашћеног и обавештеног представника, како би на судској расправи 10. фебруара додатно образложила шта чини да испуни судски налог за хапшење чланова Српске радикалне странке Петра Јојића, Вјерице Радете и Јова Остојића, оптужених за непоштовање суда.

У саопштењу се подсећа да је Србија, према Статуту Хашког трибунала, под легалном обавезом да извршава налоге за хапшења оптужених пред тим судом.

Расправно веће Трибунала утврдило је да је „континуирано неиспуњавање обавезе Србије да испуни налоге за хапшења неприхватљиво”, наводим се у саопштењу.

Председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић изјавио је такође јуче да је Србија у коресподенцији са представницима Хашког трибунала и да тражи додатна појашњења у вези са њиховим захтевом да функционери СРС буду ухапшени.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh