Gradovi

Rahoj ponovo poziva na stvaranje velike koalicije

MADRID – Španski premijer u tehničkom mandatu Marijano Rahoj ponovo je zatražio stvaranje velike koalicije između njegove Narodne stranke desnog centra, stranke levog centra PSOE i stranke centra Siudadanos.

On je to učinio nakon što je parlament u petak odbio da podrži predloženu vladu između PSOE-a i stranke Siudadanos.

Rahoj je, govoreći na skupu svoje stranke, optužio vođu socijalista PSOE-a Pedra Sanćesa za gubljenje vremena španskih građana, a kritikovao ga je i jer je dosad odbijao da razgovara o stvaranju velike koalicije.

Španski parlament nije juče izglasao poverenje socijalisti Pedru Sančesu da postane premijer.

Time se otvara nova runda pregovora između partija kako bi se prekinula dvomesečna blokada nakon izbora koji nisu doneli konačno rešenje, prenosi Rojters.

Sančes je dobio podršku samo 131 od 350 poslanika.

Za njega su, pored socijalista, glasali stranka Siudadanos i još jedna mala stranka, dok su protiv bii vladajuća konzervativna Narodna partija, Podemos, bivši komunisti iz stranke Izkuierda Unida i četiri regionalne baskijske i katalonske partije, prenosi Rojters.

Vladu bi sada mogao da pokuša da sastavi Rahoj koji je to odbijao iako je pobedio na izborima sa osvojena 123 poslanička mesta.

Dosad nije dobijao podršku ostalih stranaka, čime bi stekao 176 mesta, odnosno natpolovičnu većinu u parlamentu. Zajednička vlada s PSOE-om i strankom Siudadaos, kojom bi predsedavao Rahoj, imala bi 253 od 350 mesta što je, kako je rekao, „važno za stabilnost zemlje“. Sanćes to zasad odbija.

„Ta koalicija poštovala bi volju građana. Prva i druga stranka, a takođe želimo i četvrtu. Naša ponuda ostaje na stolu i ako je ne želite prihvatiti…pustite onoga koji je pobedio na izborima da upravlja zemljom“, izjavio je Rahoj.

Na izborima održanima krajem decembra Narodna stranka je osvojila 123 mesta, PSOE je dobio 90, Podemos ih ima 69, a Siudadanos su skupili 40 mesta u parlamentu.

Četiri stranke već 76 dana vode teške pregovore, a ukoliko do 2. maja ne sastave novu vladu, Španci će ponovno na izbore u junu.

AP Photos/Francisco Seco

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh