Gradovi

Rajner primio predstavnike vojvođanskih Hrvata

ZAGREB – Predsednik Hrvatskog sabora Željko Rajner primio je danas u Zagrebu predstavnike vojvođanskih Hrvata i generalnog konzula Hrvatske u Subotici Velimira Plešea, a na sastanku se govorilo o problemima hrvatske manjine u Srbiji, saopšteno je iz službe za odnose s javnošću Sabora.

Rajner se založio za pitanja koja su vezana za položaj hrvatske manjine u Srbiji i istakao da će nova hrvatska vlada učiniti sve kako bi osigurala što bolji položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, kaže se u saopštenju.

Na sastanku su, kako prenosi Hina, izneti problemi diskriminacije Hrvata kojima se brani da u primerenim, gradskim prostorima predstavljaju svoja naučna i kulturna dela, te organizuju proslave.

Hrvatska manjina, kako se navodi, već duže ima problem s nedostatkom ikakve službene komunikacije sa izvršnom vlašću u Srbiji.

Nerešena su pitanja obezbeđivanja udžbenika za učenike koji polaze nastavu na hrvatskome jeziku u Vojvodini, srazmerne zastupljenosti pripadnika hrvatske manjine u državnim telima, te pitanje informisanja na hrvatskom jeziku, kaže se u saopštenju.

Posle BiH, vojvođanski Hrvati su najbrojnija hrvatska zajednica van Hrvatske, podseća Hina.

Foto Tanjug/ Z.Žestić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh