• Novosti online

  Расељени Срби на литургији у Ђаковици

  Расељени Срби присуствовали су данас у Ђаковици поводом верског празника Велика Госпојина светој литургији у цркви Успења Пресвете Богородице, а литургији је са њима присуствовао и председник Српске листе Славко Симић. Удружење расељених Ђаковчана дошло је из централне Србије са три аутобуса уз јаку полицијску пратњу, а Ђаковчани су донели славски колач који је освештан и свечано пресечен, саопштила је Српска листа.

  Симић је после литургије изјавио да је Ђаковица сазрела у односу на период који је иза нас и да ће грађани Ђаковице веома брзо схватити да суживот нема алтернативу. „Веома ми је драго што сам данас на један од највећих хришћанских празника заједно са расељеним Ђаковчанима, који су у претходних неколико година уложили много труда, много искрености и енергије, како би обновили суживот и помирење у овом граду”, рекао је Симић.

  Он је додао да су Српска листа и сви њени представници, такође, показали огромну вољу и жељу да преко развијеног система институција и институција које су носилац једног система промовишу сви заједно са својим колегама Албанцима помирење.

  „Надам се да грађани Ђаковице осећају помирљиве сигнале које им шаљу њихове некадашње комшије које живе у расељању и сигуран сам да ћемо веома брзо добити позитивне добронамерне сигнале од друге стране, а нама који смо на одговорним функцијама преостаје да отклонимо сваку реторику која руши мостове које наше заједнице на Косову граде”, изјавио је председник Српске листе.

  Он је похвалио Косовску полицију која је данас у Ђаковици, како је рекао, веома професионално обезбедила простор око цркве Успења Пресвете Богородице.

  У граду где је некада живело око 12.500 Срба, данас је опстала једино Црква Успења Пресвете Богородице у центру града која је обновљена 2008. године након Мартовског погрома у којем је била потпуно уништена, преноси Танјуг. У Ђаковици данас, у кући која се налази у дворишту цркве живе четири старице, монахиње Теоктиста и Јоаникија, са којима живе Васиљка Перић и Надежда Исаиловић.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com