Novosti online

Rasmusen: Srbija zna da joj je dugoročno budućnost u NATO

PRAG – Rusija neće uspeti da destablizuje Balkan, izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) bivši generalni sekretar NATO Andres Fog Rasmusen, koji smatra da Srbija zna da joj je, dugoročno gledano, budućnost u NATO-u.

RSE navodi da je Rasmusen, komentarišući vojnu vežbu „Slovensko bratstvo 2016“ u kojoj u Srbiji učestvuju snage Rusije i Belorusije, kazao da „ne vidi stratešku važnost tih vežbi“, ali da su one „pokušaj Rusije da pošalje jasan signal NATO-u, da imaju strateške interese u regionu, naročito nakon odluke Alijanse da primi Crnu Goru“.

„Iz ukupne perspektive, imajući u vidu broj učesnika u vežbi, ona je vrlo ograničena, a osim toga, koliko ja znam, Srbija je proterala nekoliko Rusa neposredno pre organizovanja ove vežbe. Na kraju dana, Srbija veoma dobro zna da njena budućnost leži unutar evroatlantskih institucija, prvenstveno u Evropskoj uniji, ali ja takođe mislim, dugoročno gledano, i na članstvo u NATO“, rekao je Rasmusen.

Na pitanje RSE da li misli da će „Rusija pokušati da destabilizuje Zapadni Balkan, naročito sada kada se Crna Gora pridružuje Alijansi“, bivši generalni sekretar NATO je kazao da će „naravno pokušati“, ali da „ne misli da će uspeti, posebno zato što odgovorne snage u Srbiji veoma dobro znaju da Srbija pre svega mora da obezbedi članstvo u NATO, što će se u dugoročnoj perspektivi i desiti“.

Foto Tanjug/video, arhiva

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh