• Gradovi

  Rast američkog prerađivačkog sektora ohladio u julu

  NJUJORK – Američki prerađivački sektor nastavio je rast u julu, mada sporijim tempom, što ukazuje na postepeno poboljšanje koje bi moglo da pruži podršku privrednom oporavku posle slabih rezultata u prvom polugodištu ove godine.

  Indeks Instituta za upravljanje nabavkama (ISM) u julu se „ohladio“ na 52,6 poena sa jednogodišnjeg maksimuma zabeleženog prethodnog meseca od 53,2 poena, prema danas objavljenom izveštaju grupacije Temp, iz Arizone, prenosi agencija „Blumberg“.

  Pokazatelji iznad 50 bodova označavaju rast. Prosečna prognoza ekonomista u anketi „Blumberga“ iznosila je 53 poena.

  Fabrike smanjuju zapošljavanje iako su narudžbine i proizvodnja ostali snažni prošlog meseca, što znači da se proizvođači fokusiraju na snižavnje troškova, budući da se ekonomija bori da dobije ubrzanje.

  Jača potrošnja stanovništva pomaže da se ograniči uticaj slabljenja globalne tražnje i rezanje korporativnih investicija.

  „Poslovni lideri su i dalje na oprezu – moraju da ostanu na vrhu u uslovima dinamičnih promena u poslovnom okruženju“, kaže Sem Bulard, viši ekonomista u kompaniji Vels Fargo Sekjuritis iz Šarlota, u Severnoj Karolini, i dodaje da „kompanije ne nameravaju da u takvim okolnostima povećavaju investicije i zapošljavanje“.

  Indeks ISM-a koji meri nove narudžbime blago je opao u julu na 56,9 poena sa junskih 57 poena, dok je indeks proizvodnje porastao na 55,4 sa ranijih 54,7 poena.

  Indeks zaposlenosti je oslabio na 49,4 poena u julu sa 50,4 boda iz prethodnog meseca, sedmi put zaredom u poslednjih osam meseci, navodi njujorška agencija.

  Foto freeimages-heidi marasigan

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com