• Novosti online

  Раст деоница на Волстриту

  ПАРИЗ – На Волстриту су цене деоница порасле, други дан заредом, захваљујући нади улагача у трговински договор између САД-а и Кине, па је С&П 500 индекс у целом протеклом кварталу забележио највећи добитак од 2009. године.

  „Дау Џонс” ојачао је јуче 211 бодова или 0,82 посто, на 25.928 бодова, док је С&П 500 порастао 0,67 посто, на 2.834 бода, а „Насдак” индекс 0,78 посто, на 7.729 бодова.

  Добро расположење на највећој светској берзи захваљује се вестима о напретку у трговинским преговорима САД-а и Кине по свим отвореним питањима, укључујући и присилни трансфер технологије, преноси портал СЕЕбиз.

  У петак је у Пекингу завршен нови круг преговора, које је америчка страна назвала конструктивнима, а идуће недеље разговори ће се наставити у Вашингтону.

  Улагаче је охрабрио и раст приноса на 10-годишње америчке обвезнице, захваљујући чему су сада благо позитивни у односу на приносе на тромесечне трезорске записе.

  Од прошлога петка, наиме, улагаче забрињава тзв. инверзија путање приноса на америчке обвезнице, при чему се дугорочни приноси крећу испод краткорочних.

  Ако се таква кретања наставе неко време, то би значило да би у идућих годину дана до две године економија могла уронити у рецесију.

  „Могућност скорашњег окончања трговинског рата подстакла је поверење улагача па је тржиште завршило прво тромесечје с лепим добицима”, каже Питер Кардило, економиста у фирми Спартан Капитал Сјекуритис.

  У првом тромесечју С&П 500 индекс порастао је 13,1 посто, што је његов највећи квартални добитак од трећег тромесечја 2009. године. Дау Џонс ојачао је, пак, у протеклом кварталу 11,2 посто, док је Насдек индекс скочио 16,5 посто, највише од 2012. године.

  Тако су ти индекси надокнадили већи део губитака од краја прошле године, када су били под снажним притиском због трговинског рата између САД и Кине, успоравања раста глобалне економије и повећања камата америчке централне банке, преноси Танјуг.

  И на европским су берзама цене деоница јуче порасле. Лондонски ФТСЕ индекс ојачао је 0,62 посто, на 7.279 бодова, док је франкфуртски ДАX порастао 0,86 посто, на 11.526 бодова, а париски ЦАЦ 1,02 посто, на 5.350 бодова.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com