Novosti online

„Ратови звезда” – од фикције до стварности

„Ратови звезда” су, можда, најпознатији научнофантастични серијал у историји филма. Пре безмало 40 година, кад се овај филм појавио на великом екрану, чуда технике која су тамо приказана публика је доживела као нешто у том тренутку потпуно невероватно. Међутим, данас, у другој деценији 21. века, многа од тих чуда претворили су се у стварност.

Светлосни мачеви

У масовну производњу још нису ушли. Али један самоуки проналазач већ је створио модел таквог оружја. То је преносиви уређај снаге 300 мегавата, који емитује плави зрак. Чудо-мач је у стању да оштети било који предмет од дрвета, пластике и картона који му се нађе на путу, пишу руски онлајн медији.

Летећи мотоцикли

Брзи мотоцикл који се први пут појавио у епизоди „Повратак џедаја” могао је да се вине у ваздух. Ту идеју је искористила компанија „Aерофекс”, направивши бицикл који је, захваљујући присуству два огромна ротора, у стању да развије брзину до 30 миља на сат и да се уздигне на висину до 15 метара изнад земље. На интернету већ постоји видео-снимак тест лета.

Супербрза возила

У „Ратовима звезда” људи путују у свемирским бродовима бржим од брзине светлости. Такве летелице још не постоје, али је рад на њиховом стварању већ у току. Конкретно, научници НАСА већ увелико раде на томе. Већина стручњака верује да је појава таквих возила – само питање времена.

Бионички екстремитети

Када Лук Скајвокер, један од ликова из „Ратова звезда”, изгуби руку, замени је кибернетичком, која функционише баш као права. Сада су у области протетике већ постигнути значајни успеси. Још 2008. године, научно-истраживачки тим из лабораторије за физику Универзитета Џонс Хопкинс (САД), у сарадњи са аустријским и шведским стручњацима, развио је протезу за руке која у потпуности може да замени праву руку, с моторним и сензорним карактеристикама.

Развијање протезе новог типа помоћи ће особама с инвалидитетом којима је ампутирана рука да осећају структуру предмета.

Недавно је бионички горњи екстремитет добила двадесетшестогодишња становница Лондона која је је рођена без десне руке. Кибернетичка протеза у стању је не само да се креће, савија и зграби предмет, већ и да пренесе мозгу тактилне сензације.

Холограми који имитирају стварне предмете

У филму, холограмска пројекција принцезе Лее обраћа се Обију-Ван Кенобију с молбом да јој помогне. А да ли је могуће да се холограмима замене разрушени или нестали објекти?

Талибани су 2001. године уништили античку статуу Буде из Бамијана, који се сматра најзначајнијим спомеником културе Авганистана. Један брачни пар из Кине овај догађај је толико узнемирио, да су супружници иницирали стварање посебног 3Д пројектора у вредности од 120.000 долара, уз помоћ којег су успели да „врате” споменик, бар виртуелно. Након теста који је спроведен у Кини, опрема је пребачена као поклон народу Авганистана.

Емоционални роботи

У серији се појављује дроид „Си-три-пи-о”, састављен од делова. Верује се да он има емоције, међутим, робот реагује мало претерано нервозно и забринуто. Побољшан у извесном смислу, његов пандан је „Бибер”, робот дизајниран за интеракцију с малом децом.

Робот је у стању да препозна људске емоције, анализира тон гласа и израз лица саговорника. Цена једног таквог уређаја износи 198.000 јена (око 1.600 долара). Презентација робота одржана је у лето 2014. године, а прошле године модел је почео да се продаје у Јапану. „Бибер” је робот произведен у ограниченој серији од 1.000 примерака и одмах је распродат.

Футуристичке идеје

Често програмери нових технологија признају да их на стварање нових производа инспиришу идеје прикупљене у научнофантастичним филмовима, укључујући и „Ратове звезда”. Дакле, фантастика остаје фикција само до тренутка док не постане стварност.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh