• Gradovi

  Razdvojeni par nakon 62 godine braka postao kanadski prioritet

  VANKUVER – Fotografija bračnog para koji nakon 62 godine braka mora da se razdvoje jer nema dovoljno mesta da budu zajedno u istom staračkom domu, dobila međunarnu pažnju.

  Volfram Gotčalk, 83 godine, smešten je u gerantološki centar staračkog doma nakon dijagnostikovane demencije, zbog čega o njemu više nije mogla da brine njegova supruga Anita, 81 godinu.

  Četiri meseca kasnije, Anita je smeštena u drugi starački dom uprkos svim pokušajima porodice da ovaj bračni par bude u istoj instituciji, prenosi AP.

  Ustanove su udaljene jedna od druge pola sata vožnje, tako da članovi porodice više puta nedeljno voze Anitu kako bi bila sa svojim suprugom.

  Njihova unuka Ešli Bartik je fotografisala „najtužniju sliku ikada“ prilikom jednog od poslednjih susreta njene babe i dede i istakla da deda „vapi i plače za svojom ženom“.

  Unuka je fotografiju sa opisom problema postavila na društvene mreže i zadobila pažnju celog sveta. Njena porodica vodi bitku sa institucijama jer, zbog dedine dijagnoze, nije moguće da ovaj par nakon 62 godine više živi zajedno.

  „Ovo je pokvaren sistem“, rekla je Bartik.

  Ipak, unuka je primila poziv zdravstvenih organa pre dva dana, nakon što su fotografiju objavili svi svetski mediji, uz obećanje da je ovaj problem „postao prioritetan“.

  Unuka je dodala da je dedi dijagnostikovan i limfon i da se plaši da će deda, zbog demencije, prestati da prepoznaje svoju ženu kada problem bude konačno rešen.

  Par se upoznao u Nemačkoj 1954. godine, a već nakon četiri meseca su se venčali. Volfram je bio zidar i zbog nedostatak posla, posle Drugog svetskog rata, bračni par je emigrirao u Kanadu.

  Unuka Batrik kaže da par razgovara u kući na svom maternjem, nemačkom jeziku, a da deda babu oslovljava, čak i sada, sa „mišu moj“ naravno na nemačkom.

  Ashley Bartyik via AP

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com