Svet

Reformisti vode na izborima u Iranu

Preliminarni rezultati jučerašnjeg glasanja još nisu zvanično objavljeni, a konačni rezultati biće poznati tek za nekoliko dana, ali poluzvanične novinske agencije Fars i Mehr, kao i prebrojavanje koje je sproveo Asošiejted pres pokazuju da su, kako američka agencija navodi, „tvrdokorni“ elementi glavni gubitnici.

Jučerašnje glasanje za novi saziv iranskog parlamenta i moćno svešteničko telo poznato kao Skupština eksperata bilo je prvo otkako je Teheran postigao nuklearni sporazum sa svetskim silama prošle godine.

AP ocenjuje da reformisti koji streme ka većim demokratskim promenama i umereni koji podržavaju Rohanija po svoj prilici izvlače korist iz ukidanja međunarodnih sankcija koje je umereni iranski predsednik izdejstvovao u skladu sa istorijskim sporazumom prošlog leta.

Birališta u Iranu zatvorena su sinoć nakon što je glasanje bilo više puta produžavano zbog visoke izlaznosti birača, objavila je državna televizija pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Glasalo je oko 60 odsto od gotovo 55 miliona Iranaca koliko ih je imalo pravo glasa, saopštilo je danas iransko Ministarstvo, prenosi AFP.

Portparol Ministarstva Hosein-Ali Amiri precizirao je na državnoj televiziji da je na birališta izašlo više od 32 miliona iranskih glasača, što je manje nego na parlamentarnim izborima 2012. godine, kada je glasalo 64,2 odsto birača.

Iranci su birali 290 poslanika parlamenta i 88 članova skupštine, odnosno eksperata zaduženih da imenuju vrhovnog verskog vođu.

Opozicioni lider Karubi, koji se nalazi u kućnom pritvoru od 2011. godine, pozdravio je visoku izlaznost birača, uprkos, kako je rekao, masovnoj diskvalifikaciji proreformskih kandidata.

Vrhovni iranski verski vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao je birače da izađu u velikom broju kako bi na taj način osujetili neprijatelje Teherana.

Glasanje velikim delom predstavlja referendum o delovanju predsednika Rohanija nakon što je 2015. postignut nuklearni sporazum kojim su Iranu ukinute međunarodne sankcije u zamenu za ograničenje nuklearnih aktivnosti te zemlje, ocenjuju agencije.

Rohani se nada da će savez sa reformistima moći da eliminiše ili barem ograniči uticaj dominantnih konzervativaca u parlamentu, što bi mu omogućilo da sprovede društvene i političke reforme, navodi AFP.

94

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh