Gradovi

Regionalna kancelarija za mlade – put ka boljoj saradnji

BEOGRAD – Regionalna kancelarija za razmenu i saradnju mladih doprineće izgradnji međusobnog poštovanja i njihovo boljoj saradnji čime se ostvaruje i bolji ekonomski razvoj regiona, ocenjeno je večeras na skupu posvećenom osnivanju te kancelarije.

Njeno osnivanje, kako je rečeno, očekuje je nakon Pariske konferencije, u julu.

Kancelariju za razmenu i saradnju mladih činiće mladi iz Albanije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Kosova, a regionalni centar biće u Tirani.

Ideja je i proistekla iz dogovora premijera Srbije Aleksandra Vučića i Albanije Edija Rame na konferenicji o Zapadnom Balkanu u Berlinu 2014. godine.

Biće osnovana po ugledu na Kancelariju za mlade Francuske i Nemačke koja je osnovana posle Drugog svetskog rata i do danas broji više od 180 stipendijskih projekata u koima je učestvovalo više od osam miliona mladih dve zemlje.

Zamenik ambasadora Nemačke Aleksandar Jung istakao je, na skupu u Gete institutu, da su i Francuska i Nemačka imale koristi od osnivanja francusko-nemačke kancelarije za mlade, jer je to pomoglo da razumeju kako mladi u drugoj državi žive.

„To je bio način da i sami iskusimo da je dobro da se srećemo, da postoji razmena mladih i da to doprinosi izgradnji veoma prijateljskih odnosa i međusobnom razumevanju mladih iz obe države“, rekao je Jung.

Srećni su što mogu da podrže napore radnih grupa iz balkanskih zemalja na formiranju kancelarije, jer bi, kako dodaje, bilo dobro kada bi njihovo sjajno iskustvo bilo primenjeno i ovde.

„Samo susretanjem, razgovorom i životom u susednoj zemlji možete da naučite i iskusite o drugoj zemlji mnogo više nego na bilo koji način“, dodao je Jung.

Prema njegovim rečima, važno je da se počne sa konkretnim projektima i programima, i u narednom periodu potrebno je videti gde ima najviše prostora za različite programe.

Zahvaljujući kancelariji, u vreme kad je bio student, njegova porodica je na tri nedelje ugostila francuskog studenta, a on je, kako kaže, za to vreme naučio mnogo o Francuskoj i zbog toga još jednom ističe značaj razmena učenika i studenata.

Iskustvo sa kancelarijom imao je i zamenik ambasadora Francuske Denis Duvino, koji je proveo jedno vreme u Nemačkoj, kada je bio tinejdžer.

„Takvo iskustvo doprinosi izgradnji međusobnog razumevanja koje je dugoročan put ka miru i miroljubivim politikama“, rekao je Duvino.

Podsećajući da je francusko-nemačka kancelarija započela 1963. godine, Duvino je istakao da se rezultati ne mogu očekivati posle nekoliko nedelja ili meseci, već je potrebno mnogo vremena, hrabrosti donosilaca odluka, ali i snažna volja civilnog društva.

„Veoma smo ponosni na kancelariju, ali i na to što pruža svu pomoć u osnivanju regionalne kancelarije“, dodao je on.

Pomoćnica ministra omladine Snežana Klašnja ocenila je da je prednost regionalne kancelarije za mlade udruživanje, razmena ideja, upoznavanje i rad na zajedničkim projektima, čime pomažu ekonomskom razvoju regiona u celini.

Ona očekuje da kancelarija započne sa radom nakon Pariske konferencije, u julu.

„Francusko-nemačka kancelarija je osnovana 1963. godine, za kratko vreme ih ne možemo dostići, ali verujemo da ćemo ih za 53 godine prestići“, rekla je Klašnja Tanjugu.

Prema njenim rečima, njihova iskustva pokazuju koliko je važno da se mladi povezuju, razmenjuju iskustva i prave zajedničke programe i projekte.

„Mladi su snaga koja vuče sve zemlje ka ekonomskom i socijalnom boljitku. Imali smo nerazumevanja koje upravo ovim pokušavamo da prevaziđemo i mislim da su mladi oni koji to mogu najbolje da urade“, navela je Klašnja.

Sa njihovim mišljenjem slažu se i mladi iz regiona koji kažu da je povezivanje neophodno i da ono, saglasni su, vodi međusobnom upoznavanja, razbijanju predrasuda i boljem razumevanju.

Marija Bulat iz Krovne organizacija mladih Srbije očekuje da će mladi u regionu osnivanjem kancelarije dobiti priliku da se međusobno upoznaju, druže, stiču nova znanja i iskustva, ali pre svega razviju bolje međukomšijske onose i međusobno poštovanje.

„Šanse za to su velike, jer je ovo prvi put da su i institucije i organizacije civilnog društva na istom zadatku, sa ciljem da mladi ljudi korise fondove buduće kancelarije i ostvare ciljeve“, rekla je ona Tanjugu.

Ina Avla, direktor albanskog nacionalog omladinskog servisa, kaže da je regionalna kancelarija od velikog značaja kao međunacionalna organizacija na Zapadnom Balkanu.

„Po prvi put imamo povezivanje mladih iz država regiona, ali ne putem pisama, već na mnogo veći i značajniji način. Ovo je prva prilika za mlade iz regiona da promovišu pomirenje, saradnju, demokratske vrednosti i to je najveća dobit ove kancelarije“, smatra ova mlada Albanka.

Da je regionalno povezivanje mladih u regionu neophodno, slažu se i njene kolege iz Crne Gore, koji poručuju da je budućnost u saradnji regiona, za šta su potrebni mladi koji žele da sarađuju i nemaju predrasude.

„Svesni smo da postoji veliki nivo etničke distance u regionu i to mora da se promeni. Važno je da je ovo inicijativa vlada, koje će izdvojiti veliki deo budžeta, ali je značajno i učešće nevladinih organizacija“, ocenio je Edin Koljenović iz crnogorske Inicijative mladih za ljudska prava.

Preview

POSETIOCI DEBATE

Slide

JUNG I DUVINO

Slide

POSETIOCI DEBATE

Slide

JUNG I DUVINO

POSETIOCI DEBATE

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh