Gradovi

Renci: Postgli smo nuklearni sporazum, moramo i o Siriji

RIM – Italijanski premijer Mateo Renci izjavio je danas da bi iranski predsednika Hasan Rohani, koji je posetom Rimu započeo evropsku turneju, mogao da ima značajnu ulogu u uspostavljanju stabilnosti na Bliskom istoku.

Renci je, posle privatnog sastanka sa Rohanijem, rekao novinarima da je istorijski sporazum o obuzdavanju iranskih nuklearnih aktivnosti „samo prvi korak nove sezone mira i prosperiteta, ne samo u Iranu, već celom regionu“.

„Ako smo postigli nuklearni sporazum, možemo i o Siriji. Moramo postići sporazum o Siriji“, istakao je Renci, prenela je agencija AP.

Rohani je rekao da bi politički razgovori, koji su doveli do nuklearnog sporazujma, mogli da posluže kao model za mir na Bliskom istoku.

„Pitanje bezbednosti našeg regiona ne može da bude rešeno vojnim putem. Moramo da koristimo političke kanale“, kazao je Rohani, pozivajući EU da doprinese „pronalaženju mira i bezbednosti regiona“.

Italija i Iran su, ovom prilikom, potpisale više sporazuma o budućoj saradnji.

Rohani se prethodno sastao i sa italijanskim predsednikom Serđom Matarelom, a planiran je i sastanak sa papom Franjom u Vatikanu.

Ovo je prva poseta jednog iranskog predsednika Evropi posle skoro dve decenije.

Četvorodnevnu turneju tokom koje će posetiti Italiju i Francusku, Rohani započinje nakon što je nedavno primenjen istorijski sporazum o suzbijanju nuklearnih aktivosti Irana i Teheranu ukinute međunarodne sankcije.

Put je prvobitno bio planiran za novembar, ali je odložen zbog terorističkih napada u Parizu.

Tokom posete Francuskoj, planirano je da se Rohani sastane sa francuskim kolegom Fransoa Olandom, navodi AP.

Evropa je najveći iranski trgovinski partner pre uvođenja sankcija i očekuje se da će tokom posete na najvišem nivou biti postignuti značajni poslovni i trgovinski dogovori.

AP Photo/Gregorio Borgia

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh