Gradovi

Repčekova: Srbija može da računa na sredstva EU fondova

BEOGRAD – U Ambasadi Slovačke u Beogradu održan je danas stružni skup „Zaštita i čišćenje vodnih resursa – iskustva i preporuke Republike Slovačke“, sa kojeg je ambasadorka Dagmar Repčekova poručila da Srbija može da računa na sredstva iz evropskih fondova za ove namene.

Na skupu, koji su zajednički organizovali Privredna komora Beograda i slovačka ambasada, ocenjeno je da Srbiju na putu u Evropsku uniju čekaju veliki izazovi upravo u oblasti zašite životne sredine, ali da, iako u mnogo manjem obimu nego Slovačka, koja je postala punopravna članica EU 2004. godine, jer su se promenile i okolnosti i mogućnosti, Srbija može da računa na sredstva iz evropskih fondova za ove namene.

„Verujemo da će današnji skup doprineti razvoju ekonomskih odnosa između Srbije i Slovačke, razmeni iskustava i saradnji, a zeleni rast je prilika za transformaciju privrede i zdravi razvoj društva“, kazala je ambasadorka Repčekova.

Ona je istakla da je jedan od prioriteta evropske politike i ekonomije da se stvori zeleni, odnosno envirentomalni aspekt proizvoda i usluga, a cilj seminara je da se skrene pažnja na to, kako je pitanje čistih i otpadnih voda rešeno u Slovačkoj.

„Transfer iskustava je neophodan kako bi Srbija izbegla greške koje smo mi pravili u pristupanju Evropskoj uniji“, kazala je Repčekova.

Istakla je i da ekonomski rast mora ići zajedno sa terminom ekološki.

„Cilj zelene ekonomije je da postigne takav ekonomski razvoj, kod koga ne dolazi do gubitka kvaliteta životne sredine i neefikasnog korišćenja resursa, ali zahteva temeljnu promenu odnosa prema životnoj sredini. To se postiže na različite načine, ali i dijalogom između države i privatnog sektora“, navela je Repčekova.

Govoreći o ulozi koju u tome ima Privredna komora Beograda, ambasadorka Slovačke je najavila potpisivanje Memoranduma o saradnji između PKB i slovačke PK , čije se potpisivanje očekuje u aprilu u Beogradu.

Osvrćući se na bilateralne odnose Srbije i Slovačke, ona je ocenila da, iako razmena raste i očekuje se da će se ovaj trend nastaviti, postoji ogroman prostor za dalji rast saradnje u oblasti trgovine, investicija, inovacija i razmene iskustava između dve prijateljske zemlje.

Sekretar Udruženja građevinarstva i komunalne delatnosti Privredne komore Beograda, Ljiljana Brajović, složila se sa ocenom da je privredna saradnja Srbije i Slovačke sve intenzivnija i navela da je u 2015. godini, u odnosu na 2014. godinu, izvoz iz Srbije u Slovačku povećan za 26 odsto i da čini 1,7 odsto ukupnog izvoza Srbije u svet, dok je u istom periodu uvoz iz Slovačke u Srbiju smanjen za 6,2 odsto.

Ona je istakla da je Privredna komora Beograda okupila privredna društva, preduzetnike, predstavnike institucija i lokalne samouprave zainteresovane da se upoznaju sa organizacijom i nadležnostima privatnog i javnog sektora u oblasti zaštite i čišćenja vodnih resursa u Slovačkoj i propisima EU koji regulišu ovu oblast, u kojoj predstoji mnogo posla na putu punopravnog članstva Srbije u Evropskoj uniji. Privredna komora Beograda stoji na raspolaganju kompanijama i privrednicima obe zemlje i nudi usluge i podršku u njihovim daljim aktivnostima, poručila je Brajović.

Na skupu, na kome su predstavljena konkretna iskustva i rezultati slovačke kompanije Ferrmont, komercijalni direktor ove kompanije za Balkan, Peter Zengo rekao je da je Slovačka ključne promene u oblasti vode i životne sredine učinila između 1990. godine, kada je definisala ciljeve, do 2014. godine, kada je većinu i ispunila uz pomoć sredstava EU.

U tom periodu smanjeno je zagađivanje površinskih i podzemnih voda za više od 50 odsto i smanjena je potrošnja površinskih voda za 20 odsto. Dok je 1994. godine u Slovačkoj bilo 200 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, 2014. ih je bilo preko 600, jer su postojala i sredstva za izgradnju tih kapaciteta, naveo je Zengo.

Foto Tanjug, J. Pap/ arhiva, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh