Gradovi

Rizik za tražioce azila u Mađarskoj od deportacije u Srbiju

STRAZBUR – Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks ocenio je danas da za tražioce azila koji budu vraćeni u Mađarsku postoji visok rizik da budu izloženi kršenju ljudskih prava i deportovani u Srbiju, s obzirom na izmene mađarskog zakona o azilu i praksu u toj zemlji proteklih meseci.

Muižnieks je to rekao objavljujući pisane primedbe koje je 17. decembra podneo Evropskom sudu za ljudska prava u vezi sa dvema žalbama protiv Austrije, zbog prebacivanja tražilaca azila iz te zemlje u Mađarsku u skladu sa Dablinskom regulativom, saopštio je danas Savet Evrope.

Zasnivajući svoje primedbe na poseti Mađarskoj od 24. do 27. novembra 2015, komesar ističe da je proteklih meseci značajan broj tražilaca azila, koji su vraćeni u Mađarsku, zadržan u centrima za pritvor azilanata, u kojima se primenjuje restriktivni režim pritvora, pri čemu im nije omogućen pristup efikasnim pravnim lekovima protiv takvog pritvora.

Muižnieks primećuje i da se, po pravilu, zahtevi za azil osoba koje se u skladu sa Dablinskom regulativom trenutno vraćaju u Mađarsku, u toj zemlji ne razmatraju na primeren način.

Situacija je takva zbog mađarskog zakona koji Srbiju posmatra kao sigurnu treću zemlju, navodi se u saopštenju, uz podsećanje da je u početku iz Srbije velika većina tražilaca azila stigla u Mađarsku.

„Takva situacija ne samo što uskraćuje tražiocima azila pravo da im zahtevi budu adekvatno procenjeni, već ih takođe izlaže veoma visokom riziku da budu deportovani u Srbiju i dalje prisilno vraćani u druge zemlje, uz odgovarajući rizičan tretman koji je protivan Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima“, upozorava komesar Muižnieks.

Intervencije treće strane predstavljaju dodatno sredstvo koje komesar ima na raspolaganju kako bi pomogao unapređenju i zaštiti ljudskih prava, a predviđene su Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, navodi se u saopštenju.

Foto Tanjug, T. Valič, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh