Novosti online

Родитељи не прихватају нацрт закона о несталим бебама

Како ће Србија решити проблем деце за коју њихови родитељи тврде да су нестала из породилишта у последњим деценијама прошлог и почетком овог века, на шта је обавезује и Европски суд за људска права у Стразбуру, није јасно ни после састанка надлежних са представницима невладиног сектора и удружења родитеља. Камен спотицања и даље остаје нацрт закона о несталим бебама, који је усклађиван са захтевима Савета Европе и ускоро би требало да се нађе у скупштинској процедури.

Министарство правде: нацрт нуди већа овлашћења суду
„Након завршене јавне расправе и експертизе која је добијена од Савета Европе, радна група је размотрила и сва пристигла мишљења. Управо нека од њих увршћена су у нови текст нацрта закона који даје већа овлашћења суду у прикупљању чињеница, као и да заоштрава одговорност сведока при сведочењу”, наводе у Министарству правде.

Док радна група која је радила на овом нацрту, а чине је представници министарстава здравља, правде и унутрашњих послова, верује да ће он родитељима који сумњају да су им деца нестала у породилиштима у Србији пружити најшире могућности да утврде чињенице, чланови удружења родитеља сматрају да је нацрт само „нашминкан” и да не може одговорити на суштинско питање – шта се десило са несталим бебама.

„Чланови радне групе су подсетили да ће према нацрту овог закона, бити формирана и специјализована јединица при Министарству унутрашњих послова ради спровођења одређених истражних радњи у поступку, а на основу захтева суда. Такође, информисали су родитеље да су у току и измене и допуне Кривичног законика где се предлажу и измене члана 191 и члана 192 овог законика, а који ће се односити на будуће случајеве”, наглашавају у писаном саопштењу из Министарства правде.

Лончар: Надам се коначном решењу
Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да се нада да ће ускоро бити пронађено коначно решење у вези са случајем несталих беба.„Испунили смо све што је тражено, апсолутно ми више од овога не можемо. Слушали смо све препоруке ЕУ и европских судова и надам се да ћемо коначно имати решење”, рекао је Лончар, додајући да надлежни раде све да до таквих случајева више никад не дође. (Танјуг)

Родитељи који верују да су им деца украдена у породилиштима, а према појединим подацима таквих случајева има неколико хиљада у Србији тврде да су рокови које је Међународни суд за људска права у Стразбуру дао Србији да одговори на питања у вези са судбином несталих беба одавно пробијени и да ће правду потражити у међународним институцијама. Сматрају и да овакво одуговлачење испуњавања обавеза може кочити и отварање поглавља 23 и 24 за приступ ЕУ. Подсећамо да је Стразбур Србији у септембру 2013. године одредио рок од годину дана да успостави механизам за утврђивање чињеница у случајевима несталих беба што још није учињено.

– Никакав договор ни на овом састанку нисмо постигли и већ смо спремили извештај који ћемо послати Комитету министара Савета Европе. Ако држава жели да истражи случајеве нестале деце мора да да шира овлашћења посебној јединици МУП-а за спровођење истрага у сваком случају понаособ, а ми можемо предочити доказе које поседујемо – каже за „Политику” Горан Филиповић из Београдске групе родитеља несталих беба.

Он подсећа да ванпарнични поступак који нуди нацрт новог закона није решење, већ то може бити само детаљна истрага, и наглашава да родитељима није битна новчана одштета већ истина о судбини њихове деце.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh