Gradovi

Rodna neravnopravnost počiva na lošem ekonomskom položaju

NOVI SAD – Ekonomska neravnopravnost žena se, uprkos značajnom poboljšanju njihovog položaja, još uvek se nalazi u samom korenu svih drugih oblika kršenja prava žena, ističe se u saopštenju pokrajinskog Ombudsmana povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.

„Ekonomski položaj ogromnog broja žena je loš, a dugotrajna ekonomska kriza dodatno je povećala njihovu društvenu neravnopravnost, “ navodi se u saopštenju.

Nezaposlenost žena, kako se navodi, veća je nego nezaposlenost muškaraca. Žene imaju slabiju kontrolu nad vlasništvom i resursima društva i češće su zastupljene u neformalnim vidovima zapošljavanja sa nižim zaradama, a više vremena troše na neplaćenim poslovim, navodi Ombudsman.

„Diskriminacija je naročito izražena prema trudnicama i porodiljama, koje se teže zapošljavaju i lakše ostaju bez posla. To pokazuje i indeks rodne ravnopravnosti prema kojem Srbija najviše zaostaje za Evropskom unijom u oblasti rada i raspolaganja i upravljanja novcem,“ navodi se u saopštenju.

Zaposlene žene, su, upozorava Ombudsman, često izložene vređanju, pa i pretnjama i ucenama na radnom mestu a previše devojaka i žena su meta nasilha u porodici i drugih oblika nasilja koje opterećuje i oštećuje i njih kao pojedinke, ali i čitavo društvo.

Na sve ove pojave institucija Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana ukazuje godinama, traži od nadležnih organa da preduzimaju odgovarajuće mere za zaštitu žena i poziva na poštovanje propisa i Zakona o ravnopravnosti polova.

Ombudsman ukazuje da je ohrabrujuće je što je Srbija, kao prva zemlja van Evropske unije koja primenjuje Indeks rodne ravnopravnosti, ostvarila rezultat od 40,6 poena od 100, dok je prosek u EU 52,9 poena. Naša zemlja je, kako se podseća, iznad proseka Evropske unije kada je reč o učešću žena u odlučivanju, zahvaljujući, pre svega primeni tzv. kvota za manje zastupljeni pol na mestima odlučivanja.

„To pokazuje da je u svim oblastima u kojima se ispoljava rodna neravnopravnost potrebno preduzimati mere podrške, od lokalne zajednice do Vlade, jer bez odlučujućih, vidljivih i merljivih akcija neće doći do istinskog preobražaja položaja žena,“ navodi Ombudsman.

Ulaganjem u postizanje rodne ravnopravnosti, kako ocenjuje, biće obezbeđen ekonomski napredak, socijalna i politička inkluzija i druge pogodnosti koje će podstaći stabilnost i poštovanje ljudskog dostojanstva.

S tim u vezi Ombudsman podseća i na poruku Generalnog sekretara UN Ban Ki-muna povodom Međunarodnog dana žena da ostvarivanje ljudskih prava i održivi razvoj nisu mogući ako polovina čovečanstva nema jednake mogućnosti

Međunarodnog dana žena se upravo zato ove godine obeležava pod sloganom: „Planeta 50-50 do 2030. – Stvorimo uslove za rodnu ravnopravnost“, navodi se u saopštenju.

Foto Tanjug/ D.Peternek, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh