Gradovi

Rohani: Vašington da promeni neprijateljski stav prema Iranu

RIM – Iran bi mogao da ima bolje odnose sa SAD, ali je na Vašingtonu da promeni svoj neprijateljski stav prema teheranu, izjavio je danas iranski predsednik Hasan Rohani.

„Moguće je da Iran i SAD imaju prijateljske odnose. Ali ključ za to je u rukama Vašingtona, a ne Teherana“, rekao je Rohani na konferenciji za novinare u Rimu.

Rohani je ovo izjavio na kraju posete Italiji, posle čega odlazi u Pariz.

Iranski predsednik se juče sastao i sa papom Franjom koji je pozvao Teheran da odigra ključnu ulogu u sprečavanju širenja terorizma.

Poseta Rohanija Italiji i Vatikanu dolazi u trenutku dok Iran nastoji da poboljša svoj imidž na globalnom planu nakon ukidanja sankcija i ispunjenja dogovora o ograničenju nuklearnih aktivnosti, navodi AP.

Ovo je prva poseta jednog iranskog predsednika Evropi posle skoro dve decenije.

Na četvorodnevnu turneju Rohani je krenuo nakon što je nedavno primenjen istorijski sporazum o suzbijanju nuklearnih aktivosti Irana i Teheranu ukinute međunarodne sankcije.

Put je prvobitno bio planiran za novembar, ali je odložen zbog terorističkih napada u Parizu.

Tokom posete Francuskoj, planirano je da se Rohani sastane sa francuskim kolegom Fransoa Olandom.

Evropa je najveći iranski trgovinski partner pre uvođenja sankcija i očekuje se da će tokom posete na najvišem nivou biti postignuti značajni poslovni i trgovinski dogovori.

AP Photo/Andrew Medichini, Pool

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh