Gradovi

Rumunski režiser Korneliju Porumboju stigao u Drvengrad

MOKRA GORA – Rumunski reditelj Korneliju Porumboju, čiji se film „Blago“ prikazuje na ovogodišnjem „Kustendorfu“ u okviru programa „Savremene tedencije“, doputovao je danas u Drvengrad.

Film „Blago“ koji je dobio nagradu „Izvestan talenat“ u okviru kanskog programa „Izvestan pogled“, bcihe prikazan sutra, nakon čega će Porumboju održati radinicu za studente i malde autore.

Porumboju je medijima po dolasku rekao da svaki film koji pravi doživljava kao malo blago i u svakom projektu daje sve od sebe.

Ne misli da dobar film nužno mora da ima određenu poruku.

„Volim filmove koje su snimili ljudi sa određenom vizijom o životu“, dodao je režiser.

On je rekao da želi da pogleda filmove u takmičarskom programu „Kustendorfa“ i da razgovara sa autorima, kako o svom, tako i o njihovim filmovima.

Porumboju, rođen 1975. godine u rumunskom gradu Vasluiju, studirao je režiju na Nacionalnom univerzitetu za dramu i film u Bukureštu.

Njegov prvi celovečernji igrani film „12:08 Istočno od Bukurešta“ (2006), satirična komedija o proslavi godišnjice Rumunske revolucije u malom gradu, nagrađen je Zlatnom kamerom u Kanu.

Režiserski i scenaristički dar potvrdio je drugim filmom „Policija, pridev“ (2009), prikazanim u kanskom programu „Izvestan pogled“.

Porumboju je snimio i ostvarenje „Kada se noć spusti na Bukurešt“ (2013), autoironično, metafilmsko istraživanje nesavršenosti tog medija, kao i „“Druga utakmica“ (2014) u kome takođe ispituje mogućnosti filmske naracije.

Glavni junak njegovog novog filma je Kosti koji živi mirnim životom, noću čita priče svom šestogodišnjem sinu i tako ga uspavljuje, a omiljena im je priča o Robinu Hudu.

Kosti sebe vidi kao heroja – zaštitnika slabih i ugnjetavanih, a jedne večeri komšija mu iznenada poverava tajnu o zakopanom blagu u dvorištu dedine i babine kuće i ukoliko Kosti iznajmi detektor metala i pomogne mu u potrazi, daće mu polovinu ukupne vrednosti, koliko god da dobiju.

Porumboj je drugi put u Srbiji.

Foto Tanjug, R. Prelić

Preview

KORNELIJU PORUMBOJU

Slide

EMIR KUSTURICA I KORNELIJU PORUMBOJU

Slide

KORNELIJU PORUMBOJU

Slide

KORNELIJU PORUMBOJU

KORNELIJU PORUMBOJU

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh